PRIJETI LI NAM GLAD?

Suša poskupljuje hranu, seljaci zovu državu u pomoć

13.08.2012 u 17:35

Bionic
Reading

Izrazito visoke temperature ovog ljeta, koje su i službeno u Slavoniji početkom kolovoza prešle 40 stupnjeva, te višemjesečni nedostatak kiše prouzročio je štete na proljetnim kulturama, ponajviše na kukuruzu, koje se procjenjuju na 60 do 100 posto, upozorili su iz Hrvatske poljoprivredne komore, uz napomenu da je već sada riječ o najmanje milijardu, a možda i milijardu i pol kuna izravne štete

Pojedine županije, poput Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske i Istarske, već su proglasile elementarnu nepogodu zbog suše i tamošnji poljoprivrednici zbrajaju štete. Iz HPK upozoravaju da će njihovim primjerom uskoro i drugi.

'Ministarstvu poljoprivrede i hrvatskoj Vladi već danas ćemo uputiti zahtjev da na jednom od zasjedanja raspravi o elementarnoj nepogodi koja je pogodila poljoprivredne proizvođače te da izađu s mjerama pomoći seljacima', najavio je Matija Brlošić, predsjednik HPK.

Na medijskoj je konferenciji javnosti prenio da 'Slavonija izgleda opustošeno, sve manje je zelene boje u poljima, pa sve izgleda kao potkraj listopada' te će stoga, kako je upozorio, 'seljaci ove godine moći samo zbrajati minuse na računima'.

Slična je situacija i drugdje u Europi, u Rusiji, a posebice u SAD-u, pa iz HPK najavljuju da se očekuje nestašica hrane, odnosno njezino drastično poskupljenje.

'Od Vlade očekujemo mjere, poput onih iz 2003, kad smo također imali sušu, doduše znatno slabiju, i kad je seljacima isplaćeno 400 milijuna kuna. Ako se ne očituju u primjerenom roku, izaći ćemo s prijedlogom kako pomoći ljudima na selu', kaže Brlošić.

Kad su mjere pomoći poljoprivrednicima u pitanju, iz HPK navode da one ne moraju biti samo financijske. Doduše, predlažu isplatu dijela poticaja, a riječ je o 15-ak posto, koji još ni za prošlu godinu nisu isplaćeni u najskorije vrijeme, te isplati punog iznosa poticaja za 2012. u tekućoj godini.

'Gdje je nestao čovjek?'

Sumnju da će poljoprivredni proizvođači biti obeštećeni zbog suše iznio je Mijo Latin, član Upravnog odbora HPK, no i uputio zanimljiv apel za pomoć.

'Nije selo u nekoj dobroj situaciji, jer znate da smo bez novca. Inače bismo ponudili nagradu, a ovako samo molimo za pomoć građana da nam jave gdje je ministar poljoprivrede. Sve gori, a od ministra Jakovine ni slike ni tona. Svatko ima pravo biti na godišnjem odmoru, ali odmarati se dok se netko bori za goli život i egzistenciju u najmanju je ruku – nekorektno', poručio je Latin.

Previše šuti Vlada, previše šuti Ministarstvo poljoprivrede, jer alarmantno je stanje u Slavoniji gdje ljudi nemaju više ni vode za stoku, a bit će upitna i za vlastite potrebe', zloslutne su prognoze Matije Brlošića.

Poljoprivredni proizvođači podsjećaju da nepovoljne okolnosti u 'proizvodnji pod vedrim nebom' traju još od prošle jeseni, pa se na jedan problem nadovezivao drugi – uz nedostatak kiše jesenas došao je mraz u rano proljeće te skoro u potpunosti uništio višegodišnje nasade, a onda su došli višemjesečna suša i visoke temperature. Nažalost, manje od jedan posto poljoprivrednih površina u Hrvatskoj je u sustavu navodnjavanja

'Nekad smo imali dvije loše godine u jednom desetljeću, a danas imamo dvije normalne godine u istom razdoblju. Suša će prouzročiti povećanje cijena hrane, čime će posebno biti ugroženo stočarstvo. Ne samo da će biti nedovoljno stočne hrane, nego će i ono što budemo imali biti loše kvalitete', najavljuje Ivan Katalinić, direktor HPK.

Uz loše rezultate predstojeće berbe kukuruza, očekuje se slabija proizvodnja i mlijeka i mesa, potom pojačan pritisak na tržište žive stoke, na čemu će, u konačnici, zaraditi samo trgovci. Poljoprivredni proizvođači će, po svemu sudeći, ponovno izvući deblji kraj.