važna odluka

Sud potvrdio: 3. maj neće u stečaj, spas brodogradnje u rukama Vlade i Debeljaka

12.03.2019 u 11:44

Bionic
Reading

Trgovački sud u Rijeci odlučio je: brodogradilište 3. maj (zasad) ipak neće u stečaj. Sindikati su nakon ročišta poručili da je sada spas riječkog brodogradilišta u rukama Vlade koja treba odobriti kredit kojim bi se odmrznuli računi i isplatile plaće radnicima

'Mi želimo da brodogradnja uspije na obje lokacije, tu nema dileme. Svi sindikati su jedinstveni, mora se ići dalje jer nemamo puno alternativni proizvodnji i industrija u Hrvatskoj', rekao je Đino Šverka iz Sindikata Istre i Kvarnera.

Jure Šoljić iz sindikata 3. maja rekao da bi bilo jako neozbiljno da Vlada ne donese odluku o privremenom financiranju obzirom na današnju odluku Suda. 'Pozivam ministarstvo gospodarstvo da u narednim danima dobro razmisli kako će se odluka o financiranju odraziti na 3. maj i gdje će završtiti novci. Jednom su ( u Uljaniku op.a. ) već potrošili naš novac, lijepo molim ministarstvo da sve definira', rekao je Šoljić.

Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem "3. maj" bilo je najavljeno na Trgovačkom sudu u Rijeci za 26. veljače, ali je odgođeno za 12. ožujka, a uskoro bi trebalo biti poznato kada bi trebalo bhoće li radnicima biti isplaćene zaostale plaće.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac ranije je u izjavi za Hinu rekao kako sindikati na na najavljenom sastanku Uprave Uljanika i Vlade, na koji su pozvani i strateški partner Tomislav Debeljak te sindikati, očekuju konačni odgovor Vlade o tome hoće li izdvojiti novac za privremeno financiranje Uljanika.

'Idemo na sastanak samo zbog jednog razloga, kako bi nam Vlada dala definitivan odgovor hoće li dati novac za privremeno financiranje Uljanika kako bismo mogli raditi, odnosno podržavaju li restrukturiranje ili nas ne podržavaju pa će to značiti da idemo u stečaj', rekao je Cerovac. Dodao je da će sindikati - ako odgovor bude stečaj - znati što im je dalje činiti i pokrenuti sindikalne akcije te da će - bude li potrebno - 'pozvati radnike na ulice'.

  • +4
Veliki prosvjed za spas brodogradilišta 3. maj - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL