prijevoznik u problemu

[VIDEO/FOTO] Štrajk u Uberu: Osjećamo se kao digitalni robovi, želimo radnička prava

18.10.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Ispred središnjice Ubera u Zagrebu medijima su se danas obratili članovi novoosnovanog Sindikata radnika digitalnih platformi. Dodirnuli su se tematike kašnjenja Uberovih naknada i manjka dijaloga. 'Žao nam je što je do toga moralo doći, no osjećamo se kao digitalni robovi', započela je svoje obraćanje medijima tajnica sindikata Iva Filipović

Filipović je naglasila kako ovo nije prvi put da Uber kasni s isplatama naknada koje inače sjedaju na račune partnera svaki utorak, ali nikad se nije dogodilo da su ih čekali ovako dugo.

'Zbog toga smo organizirali online sastanak sa svim članovima sindikata da apeliraju i pošalju jasnu poruku Uberu', kazala je Filipović. Tajnica sindikata napominje da od početka ove krize nitko od uberovaca nije sjeo i razgovarao s njima te su u komunikaciji s njihovim službama jedino putem aplikacije.

'Dobivamo uvijek isti automatizirani odgovor: 'Hvala na javljanju.' Ukazala je i na to da nitko od predstavnika Ubera nije na svom radnom mjestu: 'Pogledajte, njihovo radno vrijeme je od pola 9, no ovdje nema nikoga, a kad dođete bilo koji drugi dan, morat ćete razgovarati sa studentima', rekla je.

Filipović se pita i kako to da ako Uber pokušava naglasiti da je riječ o partnerskom odnosu, zašto onda nitko ne želi razgovarati s njima.

  • +7
Sindikat radnika digitalnih platformi održao konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

U sindikatu smatraju da je štrajk bio uspješan. 'Korisnici su čekali na vožnje dvostruko više nego inače. Dvostruko su više bile i cijene. Dobili smo novac, ali smo nastavili prosvjed jer smo željeli poslati poruku Uberu. Ova današnja situacija jasna je - oni ne žele biti partneri. Ovdje danas nema nikoga i ne možemo razgovarati ni s kime', kaže Filipović.

Ipak, iz sindikata nisu znali točan broj štrajkaša, a nisu željeli kazati ni koliko se točno ljudi pridružilo novom sindikatu. Navode da sindikat, osim vozača Ubera, okuplja radnike na drugim digitalnim platformama, poput Wolta ili Glova.

Štrajk u Uberu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pixsell

Želja im je riješiti probleme mirnim dijalogom s Uberom, ali apeliraju i na državu da zakonski regulira njihov odnos sa spomenutom internacionalnom kompanijom. 'Želimo apelirati na to da se uvedu radnička prava. Čekamo prijedlog zakona Europske unije i onda ćemo odlučiti s čime se slažemo, a s čime ne', kaže tajnica sindikata i dodaje da će uskoro zatražiti sastanak s predstavnicima Ministarstva prometa.

Otklonila je mogućnost potencijalnih blokada cesta kao posljedicu štrajka. 'Neće biti blokade. Ne želimo otežati život sugrađanima', zaključuje Filipović.