ZABRINJAVAJUĆI SIGNALI

Strah od širenja sukoba na Bliskom istoku podigao cijene nafte iznad 93 dolara

20.10.2023 u 18:21

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara budući da su trgovce zabrinuli signali Izraela o skoroj invaziji na blokiranu palestinsku enklavu Gazu, koja bi mogla proširiti sukob na cijeli Bliski istok i ugroziti opskrbu

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 88 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 93,26 dolara.

Na američkom tržištu barelom s isporukama u studenom trgovalo se po 95 centi višoj cijeni od 90,32 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u prosincu, po 89 centi cijeni, od 89,26 dolara.

U četvrtak cijene su snažno oscilirale budući da je zabrinutost za opskrbu zbog sukoba Izraela i palestinske militantne skupine Hamas nakratko stišala najava da će SAD ublažiti sankcije Venezueli i omogućiti povratak njezine nafte na svjetska tržišta.

Washington je izdao šestomjesečnu dozvolu za transakcije s venezuelanskim energetskim sektorom nakon dogovora vlade u Caracasu i oporbe o izborima u 2024. godini. No, Venezueli će trebati vremena da poveća proizvodnju, zbog slabih ulaganja u sektor.

Pred kraj trgovine ponovo je prevladala zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka, nakon vala prosvjeda u arapskim zemljama, Iranu i Turskoj zbog napada na bolnicu u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi u kojem je poginulo gotovo 500 ljudi.

Tel Aviv je najavio kopnenu invaziju na Gazu, a izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u četvrtak vojnicima u blizini granice da će uskoro vidjeti palestinsku enklavu "iznutra", sugerirajući skori početak vojne operacije.

Strah od sukoba dodatno je raspirio Pentagon objavom da je SAD iznad Crvenog mora presreo projektile ispaljene iz Jemena prema Izraelu.

"Cijene nafte značajno su od jučer podigle naznake skore izraelske kopnene ofenzive u Pojasu Gaze. U Londonu barel ponovno stoji 93 dolara. No, situacija u opskrbi zasada se nije promijenila", napisali su analitičari Commerzbanka u bilješci u petak.

Cijene podupiru i procjene o većem manjku u opskrbi u četvrtom tromjesečju, nakon što su vodeći proizvođači Saudijska Arabija i Rusija odlučili na tržište izbacivati manje barela sve do kraja godine. Dodatni su im poticaj i niske zalihe, posebno u SAD-u.

Washington planira u prosincu i siječnju kupiti šest milijuna barela sirove nafte za popunjavanje ispražnjenih strateških rezervi, priopćilo je u četvrtak ministarstvo energetike.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak pojeftinio 83 centa, na 93,63 dolara.