cijene otišle u nebo

Što mislite, tko se okoristio velikim nevremenom u Zagrebu?

13.05.2019 u 16:51

Bionic
Reading

Olujni vjetar koji je paralizirao zagrebački promet u ponedjeljak ujutro stvorio je velike brige svima koji su trebali krenuti na posao. Prekidi tramvajskog prometa, velike prometne gužve i neispravni semafori natjerali su građane u taksije, što su neke kompanije iskoristile bolje od drugih

Kako neke taksi kompanije imaju mogućnost dizanja cijene prijevoza ovisno o uvjetima na terenu, Uber i Bolt brzo su iskoristili nepovoljnu vremensku priliku. Čitateljica nam tako javlja da je vožnja Uberom od zagrebačkog Jordanovca do Zagrepčanke na Savskoj ulici, koja inače košta 34 kune, danas ujutro koštala 95 kuna!

Na aplikaciji Bolt, javljaju 24 sata, cijena prijevoza od Lisinskog do Oreškovićeve ulice je umjesto uobičajenih dvadesetak kuna koštala oko 60 kuna. Upitali smo taksiste kako određuju cijene prijevoza i zbog čega je došlo do velikog rasta u ponedjeljak ujutro.

'Zbog velike potražnje za uslugama prijevoza preko naše platforme dolazi do dinamičkog povećanja cijena kako bi se osigurala dostupnost vozila u svakom trenutku. Nastojimo biti fer prema našim korisnicima koji ne mogu odgoditi putovanje s umjerenijim povećanjima cijena vožnje, ali i prema partnerima vozačima koji su odlučili pružati svoje usluge tijekom nevremena.', odgovorili su iz Bolta na naš upit.

Iz Radio Taxija Zagreb šalju nam odgovor kako oni uvijek imaju fiksne cijene bez obzira na potražnju i doba dana ili noći te dodaju da ne mogu mijenjati cijene kako požele jer se one određuju na skupštini koja se saziva jednom ili dva puta godišnje.

U Cammeu nam kažu da su danas, baš kao i svakog drugog dana, vozili po standardnoj tarifi - start pet kuna, svaki kilometar tri kune, minuta vožnje kunu, minimalna tarifa 13 kuna.

'Naime, faktori poput vremenskih neprilika koji uzrokuju porast potražnje za uslugom taksija ne utječu na cijenu Cammeove usluge. Podsjetimo, Cammeo je početkom ožujka snizio cijene u Zagrebu te tako stanovnicima metropole i njihovim gostima omogućio korištenje najbolje usluge taksija po najpovoljnijim cijenama, a taj se trend ubrzo proširio na ostale gradove u Hrvatskoj u kojima poslujemo', poručeno nam je iz Cammea.

  • +14
Zagreb je u ponedjeljak pogodio olujni vjetar Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Za razliku od Radio Taxija i Cammea, taksisti koji primarno rade preko mobilnih aplikacija mogu upravljati cijenama puno fleksibilnije, zbog čega su kod nekih one jutros bile i četiri puta veće nego inače.

Poznato je to da Uber u vrijeme velike potražnje za vozilima diže cijene. U slučajevima vrlo visoke potražnje, kakva je bila danas ujutro, one se povećavaju, a to se opravdava time da se 'osigura da vožnju dobiju oni kojima je potrebna', dok oni kojima nije hitno mogu i pričekati.

'Ponekad dođe do kraćih razdoblja tijekom kojih je potražnja značajno veća od broja dostupnih automobila na cestama, baš kao što se dogodilo jutros zbog iznimno loših vremenskih uvjeta. Tijekom takvih kraćih razdoblja velike potražnje, sustav dinamično prilagođava cijene kako bi potaknuo više vozača da se uključe na platformu i osiguraju prijevoz onima koji ga zaista trebaju. Takve situacije uglavnom traju iznimno kratko', pojašnjavaju fleksibilnost cijena iz Ubera.

Fasada KBC Zagreb uslijed nevremena završiča je na cesti Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL