GOSPODARSKI GUBICI

Štete u Japanu teške kao četiri BDP-a Hrvatske

16.03.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Razoran potres u Japanu i produbljivanje nuklearne krize mogli bi rezultirati gospodarskim gubicima tog trećeg svjetskog gospodarstva u iznosu do 200 milijardi dolara, dok je utjecaj na svjetsko gospodarstvo teško procijeniti i pet dana nakon katastrofe ističu analitičari

Dok japanski dužnosnici nastoje spriječiti katastrofalno topljenje jezgre u nuklearnoj elektrani 240 kilometara sjeverno od glavnog grada Tokija, ekonomisti zbrajaju štetu na zgradama, u proizvodnji i potrošačkim aktivnostima.

Očekuje se da će katastrofa u narednim mjesecima snažno pogoditi japansku proizvodnju, a ekonomisti upozoravaju da bi pad aktivnosti mogao biti još značajniji ako nestašica struje zahvati veća područja i potraje dulje vrijeme. Problemi u opskrbi strujom mogli bi odgoditi ili čak zagušiti oporavak u obliku slova V, kakav je uslijedio nakon potresa u Kobeu 1995., upozoravaju.

Većina vjeruje da će se izravne štete u gospodarstvu kretati u rasponu od 10.000 i 16.000 milijardi jena (125 do 200 milijardi dolara), što bi rezultiralo padom bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju, ali i oštrim oporavkom u drugoj polovici 2011., koji bi potaknula ulaganja u obnovu.

'Ekonomska cijena katastrofe bit će velika', kazali su ekonomisti tvrtke JP Morgan.

'Znatan je gubitak ekonomskih resursa a gospodarske aktivnosti u narednim će tjednima i mjesecima kočiti oštećenja na infrastrukturi, poput problema u opskrbi električnom energijom.'