METODOLOŠKA POBOLJŠANJA

Statistički zavod proveo reviziju izračuna BDP-a, a najveća promjena odnosi se na 2017.

21.10.2019 u 12:29

Bionic
Reading

Nakon što je Hrvatska narodna banka nedavno objavila novi izračun statističkih pokazatelja platne bilance i stanja međunarodnih ulaganja, Državni zavod za statistiku danas je izašao s revidiranim podacima BDP-a za razdoblje od 2010. do 2018. godine. Iako su revizijom HNB-a znatno umanjeni turistički prihodi, u konačnici to nije značajnije utjecalo na stope rasta BDP-a

Utjecaj ove statističke revizije na razinu BDP-a u nominalnim vrijednostima kreće se u rasponu od -0,5 posto do +0,2 posto u cijelom razdoblju od 1995. do 2017. i čini u prosjeku pad od 0,04 posto BDP-a.

U zadnjih deset godina najveća korekcija dogodila se 2017. Prema novim revidiranim podacima u 2017. BDP je realno porastao za 3,1 posto dok je prema starim podacima rast iznosio 2,9 posto. U izvješću DZS-a naglašava se da je na realni rast BDP-a 2017. godine najviše utjecao rast bruto investicija te rast izdataka za konačnu potrošnje kućanstva. S druge strane, doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan.

Inače, revizija izračuna BDP-a obuhvaća sljedeće elemente metodoloških poboljšanja: poboljšanja u obračunu i raspodjeli usluga financijskog posredovanja indirektno mjerenih (UFPIM-a) i usluga osiguranja, poboljšanja u obračunu imputirane stambene rente, korekcije na kategorijama bruto vrijednosti proizvodnje, međufazne potrošnje i dodane vrijednosti zbog dvostrukog bilježenja proizvodnje u djelatnosti poljoprivrede, uključivanje neprikupljenog poreza na dodanu vrijednost zbog insolventnosti i bankrota poduzeća, poboljšanja u izračunu neobuhvaćenog dijela ekonomije te isključivanje iz međufazne potrošnje troškova od najma zemljišta i plaćenih tantijema za iskorištavanje nafte i plina i drugih prirodnih dobara.

U skladu s revidiranom statistikom odnosa s inozemstvom i novim izračunom pokazatelja turističkih prihoda u platnoj bilanci provedena je revizija obračuna izvoza usluga i izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. U obračun uvoza roba uključena je vrijednost uvoza rabljenih auta iz EU-a od strane fizičkih osoba.

  • +5
HNB-ova revizija turističkih prihoda nije značajnije utjecala na stope BDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Provedena je i podjela subvencija na proizvodne i ostale subvencije na proizvodnju za razdoblje 1995. – 1999. Revizija također uključuje metodološka poboljšanja u izračunu subvencija: iz subvencija su isključene boravišne pristojbe i subvencije brodogradilištima. Subvencije brodogradilištima bilježe se kao investicijske potpore od 2013.

Provedena je revizija poreza od 2015. prelaskom na novi izvor podataka te korekcija knjiženja godišnjih naknada za ceste za razdoblje 2002. – 2009. U obuhvat opće države, uključena su brojna javna poduzeća koja su pala test tržišnosti u dvije uzastopne godine, kao i poduzeća koja su na temelju kvalitativnih kriterija uključena u sektor države. To među ostalim uključuje sve turističke zajednice, lučke uprave i većinu regionalnih razvojnih agencija.