VELIKA VRIJEDNOST

Sređivanje zemljišnih knjiga za građevinska zemljišta: Evo kako napreduje projekt

07.08.2023 u 23:07

Bionic
Reading

U tijeku je prva godina provedbe projekta sređivanja zemljišnih knjiga za građevinska zemljišta u Hrvatskoj. Naime u proteklih 30 godina od ukupno 3450 katastarskih općina uređeno je samo njih 15 posto. Zbog toga je Vlada odlučila u sljedećih 10 godina uložiti 400 milijuna eura i srediti zemljišne knjige za građevinska zemljišta koja države donose najveću financijsku vrijednost

Gost Dnevnika HRT-a je bio Antonio Šustić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave. Govorio je o provedbi sređivanja zemljišnih knjiga. Rekao je da projekt napreduje izuzetno dobro i da se prva faza projekta privodi kraju.

'To su terenski izmjeri gdje smo pozvali sve vlasnike na njihove parcele, prikupili odgovarajuće podatke i sada će se ti podaci predočiti na način da će stranke biti ponovno pozvane u urede pred geodete, pravnik gdje će se sagledati sva ukupna dokumentacija i izraditi nacrti zemljišno-knjižnih uložaka ili bolje rečeno popisni listovi koji imaju sve elemente zemljišno-nacrtnog uloška temeljem kojeg će se od strane nadležnih zemljišno-knjižnih odijela sudova ti podaci verificirati', objasnio je Šustić.

Naglasio je da država osigurava sve resurse: zakonske, financijske, kadrovske i sve ostale. Dodao je da je na strani građana dođu na svoju česticu i kada zaprime poziv da se odazovu, obilježe svoju parcelu. 'Da geodeti geodetskim metodama svoju parcelu mogu izmjeriti i kasnije predočiti jest kako bi ta parcela završila u kasnijim državnim registrima, katastru i zemljišnim knjigama', kazao je.

Pozivi pisanim i elektroničnim putem 

Istaknuo je da će građanima koji uredno imaju zapisane adrese u registrima, pozivi dolaziti pisanim putem, a svima onima kojima su adrese možda nepoznate, bit će pozvani elektroničnim putem i putem medija. Dodao je da je veoma važno da se građani sami odazovu, jer će samo tada biti prikazan uspjeh ovog projekta. 

Istaknuo je da je koristi od ovog projekta jako puno. 'Konačno će se katastarske knjige staviti u pravni promet, rekao je.  Također je istaknuo da će građani biti upisani u katastar 1/1 te je rekao da će korist imati i jedinice lokalne samouprave.  - Riješeni papiri, čisti papir su ono što investitori očekuju. Samo su čisti papiri zalog za budućnost i privlačenje investicija', rekao je za Šustić.

Gotovo 10 godina mjerile su se u općini Sveti Ilija na sjeveru Hrvatske sve katastarske čestice. 'Ukupno obuhvaća 10,500 čestica, sam taj podatak o broju čestica govori koliko je tu bilo posla, koliko je tu bilo pozivanja stranaka, rekao je za Dnevnika HRT-a Marin Bosilj, načelnik općine Sveti Ilija. Tako je sada u općini, osim katastra, uređena i gruntovnica, odnosno nema više neriješenih imovinskopravnih odnosa. 

'Vjerujem da se tako vrijednost zemljišta podignula barem za 40 posto ako ne i više to je jedan o benefita, a drugi za kojeg očekujemo da će ta izmjera potaknuti što privatna što poslovna ulaganja na području općine jer će put do dobivanja pravomoćne građevinske dozvole biti puno kraći nego što je bilo prije', kazao je Bosilj. 

U Hrvatskoj je malo takvih primjera

U Hrvatskoj je malo takvih primjera. U proteklih 30 godina, od ukupno 3450 katastarskih općina uređeno je samo njih 15 posto. Zbog toga je Vlada odlučila uložiti 400 milijuna eura i srediti zemljišne knjige za građevinska zemljišta.  

'Predviđeno je da se cjelokupno građevinsko zemljište, a to je 600 tisuća hektara u Republici Hrvatskoj, ispočetka premjeri i na temelju tih premjera napravi novi katastar i nova zemljišna knjiga kako bi svaki naš sugrađanin bio uknjižen na svojoj čestici kolokvijalno mi kažemo jedan kroz jedan', istaknuo je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

'Ova godina obuhvaća negdje otprilike 38 tisuća hektara, oko 200 tisuća parcela, provodi se na području 14 županija, na području 28 jedinica lokalne samouprave i na području 60 katastarskih općina. Prve aktivnosti koje su ovom trenutku provode su i najvećim dijelom skoncentrirane na područje Banovine', objasnio je Antonio Šustić.

U 10 godina plan je srediti zemljišne knjige

Plan je u 10 godina srediti zemljišne knjige u svih 556 jedinica lokalne samouprave. 'Prihodi jedinica lokalne samouprave povećavaju se za oko 60 posto samo s osnova komunalne naknade, da ne govorim da se ubrzavaju projekti', rekao je Bačić.  Naime, građevinska zemljišta imaju najveću financijsku vrijednost jer se na njima provodi 80 posto svih gospodarskih aktivnosti.