novac na ledu

Srbijanski 'kralj šećera' nesuđeni je gazda Sberbanka u regiji: Banka je pred propašću, što sad?

28.02.2022 u 11:10

Bionic
Reading

Srbijanski poduzetnik Miodrag Kostić, poznat i kao 'kralj šećera', potkraj 2021. objavio je da preuzima poslovanje Sberbanka u našoj regiji. Sberbank se ranije te godine odlučio u potpunosti povući iz Europe (uz iznimku Češke), a Kostić, inače vlasnik Gorenjske i AIK banke, vidio je dobru priliku za širenje

Od Rusa je trebao kupiti hrvatsku, bosanskohercegovačku, mađarsku, srbijansku i slovensku Sberbanku za nepoznat iznos, a on se neslužbeno procjenjivao na pola milijarde eura. No da bi doista preuzeo te banke, Kostić je morao prikupiti odobrenja regulatora u pojedinim zemljama, što ih daju centralne banke dok u zemljama članicama EU-a, poput Hrvatske i Slovenije, tu dozvolu daje Europska središnja banka - ECB.

Samo odobrenje trebalo je doći u 2022. godini. Kakva će biti sudbina Kostićeva preuzimanja i je li bacio novac, ako ga je uopće dao, teško je prognozirati, no s obzirom na navalu građana na bankomate Sberbanka u Hrvatskoj i drugim zemljama te današnje dramatično priopćenje ECB-a da 'Sberbank u Hrvatskoj propada ili će vjerojatno propasti', srbijanskog poduzetnika ne čeka ništa dobro.

  • +19
Redovi ispred Sberbanka u Zagrebu i Puli Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Upitali smo HNB znaju li u kojoj je fazi odobrenje preuzimanja, na što nam šturo odgovaraju:

'Potencijalni investitor podnosi Hrvatskoj narodnoj banci zahtjev za izdavanje prethodne suglasnosti za stjecanje kvalificiranog udjela u Banci, a postupak stjecanja kvalificiranog udjela podliježe prethodnom odobrenju Europske središnje banke (ESB-a), koja je nadležno tijelo za sve značajne kreditne institucije u Republici Hrvatskoj, počevši od listopada 2020. (ulaska Hrvatske narodne banke u blisku suradnju s ESB-om).'

Drugim riječima, odobrenja ECB-a još nema, a dok stigne i ako uopće stigne, upitno je u kakvom će stanju Sberbank Hrvatska uopće biti. HNB je od danas pa do utorka u ponoć uveo moratorij zbog kojeg klijenti banke, kako građani, tako i poduzeća, neće moći raspolagati s više od 7280 kuna dnevno.

Red ispred Sberbanka u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon isteka moratorija donijet će se nove odluke o sudbini banke. Inače, depoziti građana u iznosu do 100.000 eura zaštićeni su sustavom osiguranja depozita, čime je pokriveno 90 posto depozita Sberbanka u Hrvatskoj. Što će biti s kreditima građana i poduzeća, zasad je nepoznato.

Sberbank je u Hrvatsku došao prije deset godina, kad su preuzeli Voksbank, nakon čega su počeli kreditirati domaće stanovništvo i još važnije tvrtke. Sberbank je, podsjetimo, s milijardu eura kreditirao Agrokor Ivice Todorića kako bi se tim novcem među ostalim financiralo preuzimanje slovenskog Mercatora, uz što su mu posudili 100 milijuna eura neposredno pred slom Agrokora.