Zagrebačka burza

Solidni rezultati kompanija, CROBEX ipak u crvenom

Bionic
Reading

Zagrebačko tržište kapitala je u utorak završilo dan u crvenom, dok se promet u odnosu na prethodni radni dan smanjio. Indeks CROBEX oslabio je za 0,46 posto te pa na 2790,5 bodova, dok je njegova uža inačica CROBEX10 oslabila za 0,51 posto na 1665,3 bodova. Šira inačica CROBEXplus izgubila je 0,39 posto na vrijednosti te završila na 1930,0 bodova. Promjena sentimenta u odnosu na prethodne dane je bila očita i gledajući izvedbe sektorskih indeksa koji su također većinom završili u crvenom

Najviše je izgubio indeks transportnog sektora koji je pao za 1,7 posto pod utjecajem lošijih dnevnih izvedbi Alpha Adriatica (-4,04 posto) i Jadroplova (-3,41 posto). Jedini sektor sa dnevnim dobitkom bio je onaj industrijski potpomognut rastom cijene Brodogradilišta Viktor Lenac (+3,08 posto). Ukupna likvidnost se smanjila u odnosu na prethodni dan trgovanja, a iznosila je 1,26 milijuna eura. Najlikvidnija je bila dionica Zagrebačke banke, s kojom je protrgovano 243 tisuća eura, a cijena joj je pritom pala za 1,3 posto. Likvidna je bila i dionica povlaštenog izdanja Adris Grupe s prometom od oko 177 tisuća eura, a kojoj se smanjila vrijednost za 0,3 posto.

Od dobitnika, posebno se istaknula dionica Đuro Đaković Grupe, uzletjevši 18,8 posto nakon što je prijavila rast prihoda i znatno poboljšanu dobit u odnosu na prošlu godinu. Već spomenuta dionica Brodogradilišta Viktor Lenac je također imala dobru izvedbu od + 3,1 posto, iako bez objave relevantnih vijesti. Među drugim današnjim objavama poslovnih rezultata vrijedi istaknuti one Adris Grupe i Atlantic Grupe. Iako su obje kompanije prijavile rast prihoda I dobiti u četvrtom kvartalu, cijene njihovih dionica imale su tek prigušene reakcije, što sugerira da su očekivanja investitora već bila ugrađena u postojeće cijene. Kompanije koje su također danas objavile svoje kvartalne rezultate su Croatia Osiguranje (+1,56 posto) i JANAF (0,00 posto). Od negativnih izvedbi ističe se dionica Dalekovoda koja je izgubila 4,4 posto, te gore spomenuta dionica Alpha Adriatica (-4 posto). Nakon prošlotjednog skoka od 17 posto, dionica Končara je ovaj tjedan izgubila 2,3 posto što upućuje na realizaciju kapitalnih dobitaka od strane investitora.

Dobitnik dana: Đuro Đaković Grupa +18,8% 27,80

Gubitnik dana: Dalekovod -4,4% 2,18

CROBEX: -0,46% 2790,50