DRUGI POKUŠAJ

Slovenci ponovno odlučuju hoće li Adrisu dopustiti povećanje udjela u Savi Re

22.08.2017 u 09:26

Bionic
Reading

Je li drugi pokušaj ishođenja suglasnosti za povećanje vlasničkog udjela u slovenskoj osigurateljnoj kompaniji Sava Re za Adris grupu ispao uspješniji od prvoga, vodstvo rovinjske kompanije trebalo bi dobiti odgovor ovih dana

Prema neslužbenim informacijama slovenskog portala Siol.net, a koje prenosi Poslovni dnevnik, stručni savjet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN) u ponedjeljak je trebao raspraviti i odlučiti o Adrisovu zahtjevu za povećanjem udjela do praga za preuzimanje od 33 posto.  

Adris otprije drži približno petinu dionica slovenske Save Re, dok je najveći vlasnik država koja zajedno sa svojim fondovima drži oko 40 posto udjela. U drugi pokušaj dobivanja dozvole Adris je krenuo ljetos, i to sam, nakon što mu je prva odbijenica (lani) bila obrazložena upravo činjenicom da je nastupao zajedno s Croatia osiguranjem.

Naime, prema tadašnjoj ocjeni slovenske strane, CO je previše izložen hrvatskim državnim obveznicama, koje su smatrali potencijalnim izvorom rizika za slovensko tržište osiguranja. Ili možda samo izlikom za odbijenicu, to prije što je poznato da je hrvatska kompanija naišla na zid i u pogledu zastupljenosti u Nadzornom odboru.  

U Adrisu su ljetos, potvrđujući ponovljeni zahtjev, rekli kako "ostaju pri ambiciji da u poslovima kojima se bave, pa i u sektoru osiguranja, budu vodeći u regiji".