stižu promjene

Slovenci planiraju oporezivati kriptovalute, otkriveno i po kojoj stopi

31.08.2021 u 12:32

Bionic
Reading

Slovenska financijska uprava (Furs) predlaže promjenu oporezivanja dohodaka koji potječu od kriptovaluta. Porez bi se plaćao na iznos virtualne valute otkupljene u jednoj od valuta ili na iznos koji se koristi za kupnju stvari. Porezna stopa bila bi određena na deset posto

'Naglašavamo da se neće raditi o oporezivanju dobiti, već oporezivanju iznosa koji će fizička osoba, porezni rezident Slovenije, primiti na svoj transakcijski račun prilikom otkupa virtualne valute ili će nešto kupiti', rekli su iz uprave. Predlažu da se oporezivanje kriptovaluta uredi na način koji bi donio novi zakon.

To bi za njih značilo mnogo pojednostavljenja, jer Furs više ne bi provjeravao niti utvrđivao koliko je posredničkih transakcija dužnik imao i koliko je kriptovaluta kupio ili prodao.

Trenutno postoji više od 1000 različitih kriptovaluta, a među poznatijima su bitcoin i ethereum. Prema sadašnjem režimu, porezni tretman prihoda od poslovanja u virtualnoj valuti ovisi o okolnostima pojedinačnog slučaja.

U načelu, međutim, fizičke osobe moraju platiti porez na kapitalnu dobit od prodaje virtualnih valuta u slučaju da ostvare takav prihod u vezi s obavljanjem svojih djelatnosti, stoji na web stranici Fursa.