STRAH OD REZOVA

Slovenci otkrivaju planove Todorića za Mercator

06.05.2013 u 09:47

Bionic
Reading

Dok većinski vlasnik Agrokora Ivica Todorić s One Equity Partners (članica grupe JP Morgan) i kanadskim društvom rizičnog kapitala Capital International pregovara o dokapitalizaciji Agrokora vrijednoj 485 milijuna eura, koja bi mu omogućila preuzimanje Mercatora, ljubljanski Dnevnik izvještava o novim informacijama o Todorićevim planovima s najvećim slovenskim trgovačkim lancem

Iako su u Agrokoru još prije godinu dana obećali da će nakon eventualnog preuzimanja Mercatora dodatno osnažiti poslovne odnose sa slovenskim dobavljačima te da će povećati plaće zaposlenih, interni akti Agrokora otkrivaju potpuno drugačiji scenarij, piše Dnevnik. Dokumenti koje je za Agrokor pripremila njemačka konzultantska kuća Rolanad Berger otkrivaju da bi Todorić u prvoj godini nakon preuzimanja stisnuo u kut kako Mercatorove dobavljače, tako i zaposlene. Zajedničke sinergijske učinke nakon preuzimanja Roland Berger je u prvoj godini ocijenio na 180 milijuna eura, a u trećoj godini na 260 milijuna eura. Pri izračunu sinergije između Konzuma i Mercatora koristili su konzervativni scenarij, po kojem bi godišnje uštede iznosile 'samo' 150 milijuna eura.

Veći dio ušteda Todorić vidi prije svega kod dobavljača, jer u Agrokoru godišnje uštede u nabavi procjenjuju na oko 110 milijuna eura. 'Čak i ako je bi samo polovina tog iznosa otpala na Mercatorove dobavljače, to bi vjerojatno bilo kobno za slovensku prehrambenu industriju, koja na godišnjem nivou Mercatoru isporuči oko 900 milijuna eura proizvoda', piše Dnevnik.

List piše da bi slovenska prehrambena industrija morala preko dodatnog 4-5-postotnog sniženja cijena svojih proizvoda preuzeti oko 40 milijuna eura dodatnog tereta, ta da bi prosječna profitabilnost poslovanja prehrambene industrije koja sada iznosi između jedan i tri posto potonula u gubitak.

Dodatni rizik za dobavljače predstavljaju i dugi rokovi plaćanja koji su ustaljeni u hrvatskoj kompaniji. Dnevnik je već pisao da Agrokor u prosjeku plaća svojim dobavljačima u roku od 197 dana, dok svojim kupcima naplaćuje u 40 dana. 'Todorić si ne može priuštiti Marcatorove rokove plaćanja od 80 dana, jer bi to za njih značilo pola milijarde eura dodatnog kapitala', navodi slovenski list.

Dodatne uštede u slučaju uspješnog preuzimanja Mercatora u Agrokoru vide u otpuštanju radnika. Iako je Agrokor prošle godine obećao da neće otpuštati radnike iz poslovnog razloga i da će u tri godine povećati plaće i druge povlastice, dokumenti pokazuju drugačiju sliku. Nakon mogućeg uspješnog preuzimanja Agrokor namjerava broj zaposlenih u Konzumu i Mercatoru po grubim procjenama sniziti za 3,5 posto, što bi mu na godišnjoj razini donijelo dodatnih 15 milijuna eura ušteda. To u slučaju grupe Mercator predstavlja oko 800 izgubljenih radnih mjesta, nakon što se broj zaposlenih lani već smanjio za 350, piše Dnevnik.

Oko 15 milijuna eura uštede donijelo bi zatvaranje nekih skladišta u Sloveniji i u Hrvatskoj te davanje transportnih usluga u najam drugim tvrtkama. Agrokor je pri izračunu ušteda predvidio ukidanje imena Mercator ili Konzum, jer su uštede u marketingu - ako bi oba društva poslovala pod jednom robnom markom - procijenili na deset milijuna eura godišnje.