PREKIPJELO IM

Slovaci gase proizvodnju u najvećoj hrvatskoj tvornici biodizela

11.11.2016 u 22:18

Bionic
Reading

Iako su još ljetos iz slovačke Envien grupe, u čijem je vlasništvu Biodizel Vukovar, najveća hrvatska tvornica za proizvodnju biodizela i sirovog glicerina osnovana 2009. godine, rekli kako je ne namjeravaju zatvoriti, sada se čuje sasvim druga priča. Ključ u bravu morat će staviti jer u Hrvatskoj 'ne postoji potreban zakonodavni okvir za nastavak poslovanja'

Slovački vlasnici u ovoj najvećoj hrvatskoj tvornici biodizela čiji je godišnji kapacitet 35.000 tona biodizela i 6.500 tona sirova glicerina, aktivnosti će svesti na minimum. Tvrtka će i dalje nastaviti postojati, a Slovaci će čuvati sve potrebne dozvole i proizvodnu opremu kako bi ponovno mogli pokrenuti proizvodnju kada se uspostavi potreban zakonodavni okvir i tržišni uvjeti.

'Zbog svega, nažalost, morali smo donijeti odluku o prestanku rada 13 radnika Biodizela, iako smo se zaista trudili zadržati ove vrijedne snage u tvornici i dulje nego što je realno bilo u našoj moći. Ova odluka donesena je u uskoj suradnji sa sindikatima te vjerujemo da će sve okolnosti razumjeti i hrvatska javnost', odgovara za tportal.hr Ivan Corn, menadžer u Biodizel Vukovaru koja je, prema posljednjim službenim podacima, prošle godine uprihodila 106,6, a dobit je iznosila 2,86 milijuna kuna.

Zakazala država

A u hrvatsku javnost još ovoga ljeta procurila su nagađanja oko zatvaranja tvornice. Medijsku prašinu svojim je priopćenjem podigla Slavica Jelinić, gradska vijećnica Vukovara i predsjednica gradskog ogranka HDSSB-a koja je za nemogućnost daljnjeg opstanka tvornice optužila državu koja je 'još prije nekoliko godina zakazala u isplati namjenskih poticaja od trošarina, odnosno nije isplatila proračunska sredstva za poticanu proizvodnju' te  Vladu 2015. koja je promjenom svoje politike odlučila 'više ne poticati proizvođače nego trgovce za miješanje fosilnog s biogorivom'.

Iz Envien grupe tportalu je tada stigao umirujući odgovor kako im 'trenutačna gospodarska situacija ne ide na ruku jer nije isplativa i održiva u kratkom roku', ali da za sada ne namjeravaju zatvoriti vukovarski pogon. Odgovarajući na naš upit, još u to predizborno vrijeme, rekli su što bi se trebalo promijeniti kako se ne bi stavio ključ u bravu vukovarske tvornice.

'Hrvatska Vlada trebala bi postaviti i učinkovito provoditi odgovarajuće zakonske propise koji će regulirati dovoljnu potrošnju lokalnog biogoriva sukladno važećoj Europskoj direktivi o obnovljivoj energiji (2008/28/EC)', odgovorio je Martin Šácha, direktor jedinice za biodizel Envien grupe koja slovi za jednog od najvećih i najvažnijih kompanija na području Srednje i Istočne Europe orijentirane na proizvodnju biogoriva s tvrtkama pored Hrvatske, u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj u kojima zapošljavaju više od 400 radnika.

Uništen sektor


Slovaci su u Hrvatsku stigli prije pet godina. Tvornicu su kupili od poduzetnika Milorada Gadže koji je iz posla s biodizelom, kako se tada pisalo, izišao tri godine nakon njezina osnutka obrazlažući to visokim opterećenjem za poduzetnike te dodajući kako se relativno male hrvatske tvrtke ne mogu boriti s velikim inozemnim proizvođačima koji sirovinu kupuju pod povoljnijim uvjetima. Tvrtku je 2012. preuzela slovačka Envien grupa koja u drugim zemljama u kojima su prisutni bilježi povećanje proizvodnje uz modernizaciju kapaciteta.

Vukovarski pogon za proizvodnju biodizela u problemima se našao početkom prošle godine, kada je država odlučila ne poticati prodaju biodizela, ali se već i prije toga govorilo kako im se duguje nekoliko milijuna eura neisplaćenih poticaja. Ove godine u toj tvornici nije proizvedeno gotovo ništa. Pored njih u Hrvatskoj su prema podacima Hrvatske energetske regulatorne agencije još tri registrirane tvrtke za proizvodnju biodizela, Biotron, Vitrex i Mebu, no nijedna od njih nije ozbiljno počela s radom ili se nalazi u predstečajnom procesu.

438966,405217,437274,257344