ZA LAKŠI IZVOZ

Slavonski proizvođači hrane povezuju se u klaster

26.04.2012 u 15:37

Bionic
Reading

Proizvođači prehrambenih poljoprivrednih proizvoda i prerađivači u Slavoniji uz pomoć Ministarstva gospodarstva namjeravaju osnovati klaster kojim će objediniti i okrupniti ponudu kako bi postigli bolje uvjete pri izvozu robe izvan zemlje

Povodom osnivanja prehrambeno-prerađivačkog klastera, u Osijeku se danas sastala međunarodna radna skupina sastavljena od predstavnika ministarstva, stranih savjetnika, Osječko-baranjske županije i proizvođača, u okviru projekta 'Podrška razvoju klastera', koji financira Europska unija kroz program IPA.

'Moramo bolje povezati znanstvene institucije radi podizanja kvalitete i inovacija s proizvođačima, što je jedan od ciljeva klastera', rekla je Ivana Jurić, voditeljica projekata Regionalne razvoje agencije Osječko-baranjske županije, koja također sudjeluje u ovom projektu.

Na kraju projekta, dodaje Jurić, napravit će se dokumentacija za prijavu financiranja razvoja novoosnovanog klastera iz strukturnog fonda Europske unije.

Barry Condron, voditelj projekta, rekao je da proizvođači umrežavanjem u klastere mogu pojačati svoju poziciju pri izvozu proizvoda u inozemstvo.

Projekt promovira uspješne klastere poput Hiriko iz regije Baskije u Španjolskoj gdje mali proizvođači autodijelova zajednički rade na proizvodnji sklopivog električnog automobila, koji uspješno izbjegava gradske gužve i zauzima trećinu parkirnog mjesta.

Tijekom projekta koji traje od 2011. do veljače 2013. godine Ministarstvo gospodarstva planira osnovati tri klastera. Na sastancima za jadransku regiju dogovoreno je osnivanje klastera proizvođača autodijelova, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj potpora postojećem drvnom klasteru, a u Slavoniji povezivanje poljoprivrede i prehrambene industrije.

'Prehrambeno prerađivačka industrija širok je pojam, pa sada moramo dogovoriti na što će se klaster fokusirati, na koju granu proizvodnje. Uglavnom, specijalizirat ćemo se po proizvodima, a ne po veličini poduzeća', objasnila je Jurić.

Do kraja projekta predviđena je organizacija seminara u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Rijeci i Splitu, studijskih putovanja u EU radi proučavanja rada uspješnih klastera i pružanje savjetodavne pomoći osnivanju drugih klastera.

U Osječko-baranjskoj županiji za sada djeluje četiri klastera - Grafički cluster BIOS, Prvi hrvatski klaster ekološke proizvodnje Osijek, Klaster proizvođača i prerađivača šljive Slavonka i Klaster poljomehanizacije d.o.o.