OCJENA ANALITIČARA

Slaba osobna potrošnja i izvoz srušili BDP

29.05.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Ekonomski pokazatelji za prvo tromjesečje upućuju na zaključak da su na pad BDP-a najviše utjecali negativna kretanja osobne potrošnje i izvoza, ističu analitičari Raiffeisen banke

Zbog nepovoljnih kretanja na tržištu rada, realnog pada plaća i raspoloživog dohotka kućanstava, trgovina na malo je u prvom tromjesečju realno pala preko četiri posto godišnje. Istovremeno, izvoz roba ostvario je razmjerno snažan nominalan pad od 8,2 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, dok se uvoz roba smanjio za znatno manjih 2,7 posto godišnje.

Nepovoljne trendove u robnoj razmjeni zasigurno su ublažili dobri rezultati u sektoru usluga, no njihov je učinak u prvom tromjesečju preslab da bi spriječio negativan učinak neto izvoza roba i usluga na BDP-a, procjenjuju analitičari banke Raiffeisen. Smatraju da je pad BDP-a u vjerojatno ublažila državna potrošnja uslijed ekspanzivne fiskalne politike koja je svojom investicijskom aktivnošću dijelom utjecala na zaustavljanje pada bruto investicija u fiksni kapital.

Za cijelu 2013. analitičari RBA očekuju pad BDP-a od 0,5 posto pri čemu bi negativna kretanja trebala više biti izražena u prvoj polovini godine s najvećim negativnim doprinosom osobne potrošnje koja je pod izuzetno nepovoljnim utjecajem kretanja na tržištu rada.

Očekuju da bi dašak optimizma mogao doći u drugoj polovini godine. Tome bi, uz povoljne učinke turističke sezone, mogao doprinijeti nešto povoljniji doprinos investicija uslijed početka realizacije nekih od najavljenih a odgođenih projekata.

Iako ulaskom u Uniju dobivamo pristup sredstvima iz kohezijskog i strukturnih fondova, pozitivni učinci vjerojatno neće biti vidljivi ove godine s obzirom na kratak vremenski okvir te iskustva drugih država, zaključuju analitičari RBA.