PREDSTEČAJNA NAGODBA

Škegrin fond preuzima drvnu industriju Spačva

Bionic
Reading

Vjerovnici drvne industrije Spačve iz Vinkovaca u petak su izglasali plan financijskog i operativnog restrukturiranja koji donosi radikalnu vlasničku promjenu. Predstečajnom nagodbom većinski vlasnik postaje Questus fond Borislava Škegre, koji preuzima 66,20 posto dionica Spačve

Posrnulu vinkovačku tvrtku vodi Dario Puljiz, predsjednik Nadzornog odbora je Tomislav Konjevod, a obojica su preko zajedničke tvrtke Čvor zapravo Spačvini većinski vlasnici (nešto manje od 75 posto). Budući da su vjerovnici odlučili da dosadašnji vlasnici gube premoćnu poziciju, padaju na 5,48 posto, a Spačvu će dokapitalizirati Škegrin fond sa 50 milijuna kuna. Dio je to izmijenjena plana financijskog restrukturiranja Spačve koji su sačinili vjerovnici i podržali sa 98 posto glasova, piše Poslovni dnevnik

Hrvatska poštanska banka podržala je plan preuzimajući novi rizik. Kao najveći razlučni vjerovnik, odrekla se prava na odvojeno namirenje. Otpisat će četiri milijuna kuna kamata te će oko 55 milijuna kuna svojih tražbina refinancirati. Istodobno će osigurati novi kredit od oko 27,4 milijuna kuna Spačvi kojim će se isplatiti razlučni vjerovnici PBZ i RBA, uz diskont od 30 odnosno 40 posto.

Refinanciranje će HPB kreditirati uz uvjete iz HBOR-ova programa, a nakon toga će preostalih 20 milijuna kuna tražbine pretvoriti u kapital dužnika čime će steći 26,48 posto vlasničkog udjela u Spačvi.

Plan predviđa zapravo da promjenom vlasničke strukture, kao i podmirenjem obveza prema Hrvatskim šumama (dobavljač su pa imaju 62 milijuna tražbina) prestane sudužnička povezanost Spačve s dosad povezanim društvima s tvrtkom Čvor iz Vinkovaca te s Česmom iz Bjelovara, a i njezin se dug prema Ministarstvu financija rješava.

Planom se u potpunosti naplaćuju potraživanja, naplaćena ili otpisana, od povezanih društava. To, pak, znači da se ovim postupkom Spačve i Čvora raspada prilično veliko poslovno carstvo slavonskih poduzetnika Darija Puljiza i Tomislava Konjevoda. Okosnica njihova biznisa bila je godinama sama Spačva, koja je završila u predstečajnom postupku sa 290 milijuna kuna obveza, a nakon provedbe svih mjera kroz deset godina dug će smanjiti na 73,5 milijuna kuna.