TRAŽE OSTAVKU

Skandal s računima direktora Wells Farga mogao bi koštati radnog mjesta

21.09.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Američka senatorica Elizabeth Warren pozvala je izvršnog direktora američke financijske grupacije Wells Fargo Johna Stumpfa da podnese ostavku zbog skandala s neovlaštenim otvaranjem računa, objavili su britanski mediji

U saslušanju pred odborom američkog Senata za bankarstvo senatorica Warrren kazala je da bi Stumpf trebao odstupiti jer je njegova banka 'podvrgavala pritisku' zaposlenike 'da varaju klijente', prenio je u utorak BBC.

Zaposlenici banke otvorili su više od dva milijuna štednih i računa za kreditne kartice bez odobrenja klijenata

Stumpf kazao je da 'duboko žali' što se to dogodilo i što nije pravovremeno reagirao, navodi BBC.

Američki regulator za zaštitu potrošača odrezao je banci ovog mjeseca novčanu kaznu od 185 milijuna dolara, najveću u povijesti tog tijela, optuživši je za 'razgranatu nezakonitu praksu'.

Wells Fargo je na skandal reagirao otpuštanjem više od 5.000 službenika.

'Duboko žalim što nismo postupili u skladu sa svojom odgovornošću', izjavio je Stumpf prije saslušanja odbora. 'Nema sumnje da smo narušili povjerenje nekih naših klijenata', dodao je.

'Nikad nismo upućivali članove našeg tima da klijentima nude proizvode i usluge koje ne žele niti smo željeli da to čine', naglasio je čelnik američke banke.

'Inače prihvaćam punu odgovornost za sve neetične prodajne prakse', dodao je.

Stumpf je dosad ignorirao pozive da odstupi s dužnosti zbog skandala s fantomskim računima.

'Sada smo svjesni da smo trebali ranije poduzeti odlučnije mjere kako bismo suzbili neetično ponašanje i poticaje koji su možda nenamjerno potaknuli takvo ponašanje', kazao je čelnik Wells Farga.

Wells Fargo je objavio da će kontaktirati sve klijente sa štednim računima u zemlji kako bi utvrdili jesu li ovlastili banku za otvaranje takvih računa.

Također će kontaktirati stotine tisuća kupaca s važećim kreditnim karticama kako bi provjerili žele li odnosno trebaju li takve kartice.

Ubuduće će banka klijentima slati email s potvrdom u roku od jednog sata od otvaranja novog štednog računa.