DRŽAVNE POTPORE

Sektoru mljekarstva 20 milijuna kuna pomoći u koronakrizi

07.09.2021 u 13:04

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede u javnu je raspravu uputilo tri programa iz sektora mljekarstva kako bi mu se pomoglo u koronakrizi, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, izvijestili su u utorak iz Ministarstva, navodeći kako su sredstva osigurana u državnom proračunu

Programi se odnose na potporu primarnim proizvođačima mlijeka zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19, za uređenje sabirališta mlijeka te sufinanciranje troškova malim mljekarama za sabiranje mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj.

Iz Ministarstva navode kako su poteškoće u plasiranju proizvoda primarnih poljoprivrednih proizvođača putem tradicionalnih kanala prodaje te promjene navika potrošača u koronakrizi dovele do gubitka dijela tržišta, a nepovoljni trendovi u kretanju cijena stočne hrane i pad cijene mlijeka do značajnog narušavanja održivosti primarnih poljoprivrednih proizvođača u proizvodnji mlijeka.

"U cilju sprječavanja pada proizvodnje mlijeka i gašenja proizvodnje na hrvatskim farmama kreiran je Program potpore primarnim proizvođačima mlijeka zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19, za što je osigurano 15 milijuna kuna", ističu iz Ministarstva.

Također, Programom potpore malim mljekarama za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj u vrijednosti tri milijuna kuna zadržala bi se postojeća razina otkupa, proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te očuvala proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima.

Ta su gospodarstva, kako objašnjavaju iz Ministarstva, suočenima s problemima u poslovanju uzrokovanima mjerama za suzbijanje pandemije covid-19 i značajnim povećanjem troškova sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekata za preradu.

Potpora će se proporcionalno rasporediti prihvatljivim korisnicima (mikro, mala i srednja poduzeća koja posluju u odobrenim objektima za preradu mlijeka) koji su otkupili mlijeko proizvedeno na području RH, u iznosu do 0,10 kn po kilogramu otkupljenog mlijeka.

U javnu raspravu je upućen i Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka, vrijedan dva milijuna kuna. Tim se programom, kako se navodi, nastoji osigurati opstanak što većeg broja sabirališta mlijeka te tako utjecati na opstanak proizvodnje mlijeka na malim gospodarstvima u ruralnim područjima.

Prihvatljive aktivnosti sufinanciranja u okviru Programa su uređenje i/ili opremanje sabirališta mlijeka u cilju prilagodbe zahtjevima propisa o hrani životinjskog podrijetla uključujući kupnju kontejnera s infrastrukturom, uvođenje infrastrukture, građevinske radove, kupnja laktofriza te projektna dokumentacija za sabiralište.