OŠTRIJA MONETARNA POLITKA

Šef njemačke centralne banke Weidmann: ECB neće spašavati prezadužene države. Ne isključujem dugoročnu veću inflaciju

09.08.2021 u 15:15

Bionic
Reading

Predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann u intervjuu Welt am Sonntagu jasno je poručio: Europska središnja banka neće spašavati države od nesolventnosti

Weidmann, koji je član Upravnog vijeća ECB -a, rekao je da će Europska središnja banka morati pooštriti svoju monetarnu politiku ako inflacija održivo raste.

'Tada nećemo moći uzeti u obzir troškove financiranja država', rekao je Weidmann.

Vlade EU nakupile su dug za financiranje programa potrošnje osmišljenih za borbu protiv ekonomskih posljedica pandemije. To izaziva strahove da bi rastuća inflacija mogla izazvati scenarij noćne more, potaknuti kamatne stope i opteretiti zemlje milijardama dodatnih troškova servisiranja duga.

Weidmann je rekao da ne može isključiti dugoročnu veću inflaciju.

'Ne smatram isključenim veće stope inflacije. U svakom slučaju, pozivam sve da pomno prate rizik od previsoke stope inflacije i da ne gledaju samo rizik od preniske stopa inflacije', rekao je predsjednik njemačke centralne banke.

Bivši šef ECB-a Mario Draghi i Angela Merkel Izvor: EPA / Autor: FELIPE TRUEBA

Weidmann je također ustvrdio da hitna kupnja obveznica ECB-a u okviru programa hitne kupnje pandemije (PEPP) mora prestati nakon što kriza prođe.

'To je pitanje vjerodostojnosti', rekao je dodajući da se program ECB -a za kupnju imovine također ne bi trebao biti produžavan unedogled.