pad uvoza

'Šećerni šok': Loše vijesti za ljubitelje slatkog, cijene ove sirovine obraju sve rekorde

07.08.2023 u 18:48

Bionic
Reading

Cijene šećera u EU-u dosežu rekordne razine - u Njemačkoj su trenutačno dvostruko veće nego na svjetskom tržištu. Evo zašto

Do 2017. tržište šećera u EU-u bilo je regulirano posebnom uredbom o minimalnim fiksnim cijenama šećerne repe. Nakon što je uredba ukinuta, pale su i cijene šećera, no situacije se ubrzo počela mijenjati – u Njemačkoj je sada cijena šećera otprilike dvostruko veća nego na svjetskom tržištu. Prije samo dvije godine proizvođači konditorskih proizvoda plaćali su oko 400 eura za tonu šećera. Sada je ta cijena negdje i oko 1200 eura.

Jedan od razloga za to je što su najveći proizvođači šećerne trske – Brazil iTajland – smanjili izvoz u Europsku uniju, i to zato što su se okrenuli proizvodnji unosnijeg etanola za biogorivo koji se isto tako dobiva iz šećerne trske. Šećera je dakle sve manje, pa mu je shodno tome i cijena sve veća.

Pored toga, prošle godine je uslijed suša bila loša žetva, a povećani su i troškovi uzgajivačima šećerne repe. Neki problem vide i u europskoj politici koja protekcionističkim mjerama štiti domaći uzgoj. Oko 85 posto šećera na svijetu se proizvodi od šećerne trske, dok se u EU-u danas uzgaja i prerađuje samo šećerna repa.

Europska unija nametnula je carinu od 419 eura po toni uvezenog šećera, zbog čega proizvođačima nije baš ni povoljno kupovati šećer iz inozemstva. A uzgoj šećerne repe zbog klimatskih promjena u Europi postaje sve veći izazov.

  • +5
Slatkiši Izvor: Profimedia / Autor: TW Photo Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Tako Francuska, Španjolska i Italija više ne mogu proizvoditi količine šećera kao nekada. Francusku, drugu zemlju po uzgoju šećerne repe nakon Njemačke, prošle je sezone pogodio niz toplinskih valova i suša, a vlasti istovremeno žele zabraniti vrlo važne pesticide za uzgajivače šećerne repe.

Njemački uzgajivači pak ove godine imaju razloga za optimizam. U rujnu očekuju dobru žetvu, a za kilogram će od svojih kupaca dobiti gotovo trećinu više nego što su dobivali prošle godine. A ono što veseli poljoprivrednike, još više veseli industriju šećera. Drugi najveći europski proizvođač šećera Nord i Südzucker zasladio je svoju dobit za financijsku godinu 2022./2023. značajnim povećanjem.

Najdeblji kraj će na kraju ipak izvući ljubitelji slatkog. Samo u Njemačkoj svake se godine pojede najmanje dva milijuna tona slastica – 'dopamina' koji košta sve više. Dok su cijene slatkiša u 2022. porasle za 5,9 posto, u lipnju su skočile za 19,4 posto, a mogle bi još rasti.

Njemački predstavnici industrije smatraju da u bliskoj budućnosti zasigurno neće doći do smanjenja cijena slatkih proizvoda jer bi to bilo jedino moguće kad bi se viši troškovi proizvodnje prenijeli na proizvođače.