javlja HNB

S radom počinje sustav za instant plaćanja, transakcije će trajati po par sekundi. Ovo su banke koje ga podržavaju

22.10.2020 u 13:19

Bionic
Reading

Od 29. listopada u Hrvatskoj s radom počinje platni sustav NKSInst, koji će bankama koje u njemu sudjeluju omogućiti međubankovna instant plaćanja u kunama, pri čemu se trajanje transakcije mjeri sekundama, priopćila je u četvrtak Hrvatska narodna banka (HNB). Novi platni sustav, koji je dobio HNB-ovo odobrenje, omogućuje provođenje instant platnih transakcija koje se izvršavaju u gotovo realnom vremenu, tj. u standardnom roku od najduže 10 sekundi.

To vrijeme uključuje terećenje IBAN računa platitelja, izvršenje međubankovnog obračuna zadane instant platne transakcije i odobrenje IBAN računa primatelja plaćanja. U odnosu na standardno vrijeme izvršenja od 10 sekundi, NKSInst svojim će tehnološkim rješenjima nastojati znatno skratiti potrebno vrijeme izvršenja, i to na rok do četiri sekunde, kaže se u priopćenju.

Maksimalni iznos pojedine instant platne transakcije određen je u iznosu od 100.000 kuna. NKSInst omogućuje izvršenje platnih transakcija 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i 365 dana u godini.

Upravitelj NKSInst platnog sustava je Financijska agencija (Fina). Sudionici u NKSInst platnom sustavu mogu biti samo banke, i to dobrovoljno. One samostalno definiraju dinamiku kojom će pojedinim kategorijama klijenata (potrošači, poslovni subjekti) omogućiti izvršenje instant plaćanja kao i kanale plaćanja (internet, mobilno bankarstvo, mobilne aplikacije).

Po podacima HNB-a, trenutačni sudionici NKSInst platnog sustava su Hrvatska poštanska banka, Partner banka i Privredna banka Zagreb.

HNB, kako se navodi, snažno potiče i podržava razvoj novih i modernih platnih usluga u skladu s najboljim praksama na globalnoj razini te očekuje da će i ostale banke tijekom 2021. godine osigurati sve potrebne preduvjete kako bi svojim klijentima omogućile izvršavanje međubankovnih instant plaćanja.