ne brinu se

Rusija 'pod sankcijama': Evo kako se uz pomoć saveznika u toj zemlji normalno posluje

12.01.2024 u 17:57

Bionic
Reading

Zapadne tvrtke masovno su počele napuštati Rusiju otkako je Moskva napala Ukrajinu prije gotovo dvije godine — no nove tvrtke s alternativnih tržišta stupaju na njihovo mjesto

Ukupno je 9600 tvrtki s inozemnim suvlasnicima napustilo Rusiju tijekom 2022. i u prvih 10 mjeseci 2023. godine, izvijestio je poslovni dnevnik Vedomosti, pozivajući se na pregled službenih podataka Interfaxa.

Međutim broj novih tvrtki u Rusiji sa suosnivačima iz bivših sovjetskih republika i Kine naglo je porastao tijekom te dvije godine.

Tvrtke sa suosnivačima iz bivših sovjetskih republika, uključujući Bjelorusiju, Kirgistan i Kazahstan, činile su 59 posto svih onih novih koje su prošle godine počele raditi u Rusiji. Kompanije sa suosnivačima iz Turske i Indije činile su tri, odnosno dva posto novoregistriranih u tom razdoblju.

One sa suosnivačima iz Kine činile su 25 posto — ili 1500 — novih tvrtki u Rusiji u prvih 10 mjeseci 2023. godine.

Ukupno je, prema dnevniku Vedomosti, krajem 2023. godine u Rusiji bilo registrirano 116.400 pravnih subjekata s inozemnom povezanošću, što je smanjenje od više od trećine u odnosu na vrhunac od 185.000 subjekata s inozemnom povezanošću, a zabilježen je 2017. godine.

Moskva - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Mihail Nikolajev, šef ruske rejtinške agencije ACRA, rekao je ruskom izvoru da su zapadne sankcije smanjile broj tvrtki s inozemnom povezanošću u Rusiji, ali da je usmjeravanje trgovinskih i opskrbnih lanaca prema istoku pomoglo u povećanju registracija novih tvrtki s alternativnih tržišta.

Unatoč napetostima sa Zapadom zbog rata u Ukrajini, oko tri posto novoregistriranih tvrtki u Rusiji prošle godine poteklo je iz zemalja koje Kremlj smatra 'neprijateljskim'.

Samo oko 350 međunarodnih tvrtki dovršilo je svoj izlazak iz Rusije, pokazuju podaci Kijevskog ekonomskog fakulteta. Još 1606 međunarodnih kompanija nastavlja s uobičajenim operacijama, a 1741 strana tvrtka nalazi se u različitim fazama obustave svojih ulaganja ili operacija u Rusiji.