zanimljiv prijedlog

Rusija nudi pomoć Egiptu u deblokiranju Sueskog kanala

28.03.2021 u 17:49

Bionic
Reading

Ruski veleposlanik u Egiptu ponudio je u nedjelju egipatskoj vladi "svu moguću pomoć" u deblokiranju Sueskog kanala koji je zapriječio kontejnerski brod dug 400 metara

Brod "Ever Given" nasukao se u utorak u Sueskom kanalu za vrijeme pješčane oluje blokiravši jedan od najprometnijih pravaca na svijetu.

Moskva je spremna pomoći na sve moguće načine, poručio je ruski veleposlanik Georgij Borisenko u razgovoru za agenciju Ria Novosti.

"Nadamo se da će taj problem biti riješen u jako skoroj budućnosti, da će kanal ponovno profunkcionirati i naravno spremni smo pružiti našim egipatskim prijateljima svu moguću pomoć", kazao je.

Egipat nije zatražio pomoć Moskve, ali Rusija "suosjeća s onim što se događa u ovom trenutku u Sueskom kanalu" , "važnom pomorskom pravcu za cijeli svijet", dodao je.

Zaglavljeni kontejnerski brod u Sueskom kanalu konačno se pomaknuo Izvor: EPA / Autor: KHALED ELFIQI

Egipatske vlasti pokušavaju odsukati brod već šesti dan zaredom pomoću desetak remorkera i jaružalima koja otkopavaju pijesak ispod broda.

Svjetski prijevoznici zbog blokade kanala razmišljaju o slanju teretnih brodova preko Rta dobre nade u Južnoafričkoj Republici, dužoj i skupljoj ruti između Azije i Europe.

Rusija je ovaj tjedan ponudila da se promet preusmjeri na sjevernu arktičku rutu, koja je 15 dana kraća.

  • +4
Brod Ever Given nasukan u Sueskom kanalu Izvor: EPA / Autor: STR