ANALIZA TPORTALA

Rujanska nervoza na svjetskim burzama uzdrmala i kriptovalute, provjerili smo tko je najviše izgubio

03.10.2021 u 16:04

Bionic
Reading

Rujanska korekcija na financijskim tržištima zahvatila je i tržišta kriptovaluta. No unatoč korekciji cijena, ova je godina za vodeće kriptovalute i dalje jedna od najuspješnijih u povijesti s troznamenkastim i četveroznamenkastim postotnim rastom cijena

Protekli rujan za investitore na svjetskim burzama bio je prilično traumatičan. Nakon bajkovitog razdoblja rasta, koji je obilježio prvi dio godine, kraj ljeta donio je snažnu korekciju indeksa. Na Wall Streetu S&P 500 je pao 4,8 posto, Dow Jones 4,3, a Nasdaq 5,3 posto, što je posljedica burnih pregovora u Washingtonu o proračunu, strahovanja od inflacije i usporavanja oporavka globalnog gospodarstva. Još snažniju korekciju pretrpjele su azijske burze zbog rizika od kolapsa Evergrandea, najvećeg igrača na kineskom tržištu nekretnina.

Situacija nije bila puno bolja ni na tržištima kriptovaluta, na kojima je zaustavljen eksplozivan rast cijena. Većina vodećih kritpovaluta po tržišnoj kapitalizaciji pretrpjela je pad vrijednosti uslijed pesimizma na dioničkim tržištima i novih zabrana za kriptovalute koje je nametnula Kina. U postojećim okolnostima mnogi ulagači odlučili su kapitalizirati visoke dobitke ostvarene tijekom godine, što je doprinijelo korekciji uobičajenoj za rujan.

Najpoznatija kriptovaluta bitcoin u proteklom mjesecu oslabila je 8,4 posto. Tržište su u rujnu obilježile vijesti o prihvaćanju bitcoina kao službene valute u Salvadoru te o sveobuhvatnoj zabrani trgovanja u Kini. No rujanska korekcija nije mnogo umanjila dobitke ostvarene na godišnjoj razni. Cijena bitcoina je u godinu dana porasla više od četiri puta, premda je nakon vrhunca od 63.000 dolara iz travnja prilično poljuljana.

Glavni konkurent bitcoina, etherum, u rujnu je potonuo 12,5 posto. Ethereum blockchain pionirska je platforma osmišljena za izvršavanje pametnih ugovora. Rastući sektor decentraliziranih financija (DeFi), koji je prošle godine zabilježio ogroman rast, gotovo je isključivo izgrađen na etherumu. Na godišnjoj razini cijena etheruma rasla je dvostruko brže nego bitcoina. Skočila je više od osam puta, a vrhunac od 4169 dolara dosegnula je u svibnju ove godine.

Među vodećim kriptovalutama po tržišnoj kapitalizaciji je i jedna sa stabilnom cijenom (stablecoin). Riječ je o tetheru, kriptovaluti vezanoj uz američki dolar. Izdaje ga privatna tvrtka iz Hong Konga, a osmišljena je s ciljem da minimizira nestabilnost cijena držeći njihovu vrijednost što bliže vrijednosti određene imovine koja se smatra stabilnom. U slučaju najpopularnijeg tethera (USDT), ta je imovina američki dolar, a postoje i inačice vezane za euro (EURT), kineski juan (CNHT) i uncu zlata (XAUT).

Rujan je bio stresan i za ulagače u cardano, kriptovalutu po prirodi sličnu etherumu, dizajniranu za pokretanje pametnih ugovora i izgradnju decentraliziranih aplikacija. Cardano troši manje energije od provjerenih blockchaina i već ima nekoliko zanimljivih slučajeva korištenja. Cijena cardana u rujnu je skliznula preko 20 posto, ali to nije značajnije narušilo dobitke ostvarene u eksplozivnom rastu tijekom veljače i kolovoza. Na godišnjoj razini tržišna vrijednost ove valute uzletjela je 2173 posto, tri puta više nego etheruma.

U rujnu je potonula i cijena binance coina, najveće svjetske burze kriptovaluta. Binance je za svoje korisnike pokrenuo čitav ekosustav funkcionalnosti. Mreža uključuje Binance Chain, Binance Smart Chain, Binance Academy, Trust Wallet i Research, projekte koji koriste blockchain tehnologije kako bi svijetu donijeli financiranje novog doba. Proteklog mjeseca cijena ove valute potonula je oko 16 posto, ali na godišnjoj razini zabilježila je skok od golemih 1325 posto.

  • +6
Cijena bitcoina u godinu dana porasla je više od četiri puta Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Među mjesečnim gubitnicima je i kriptovaluta pod nazivom ripple (XRP). Riječ je o valuti koja radi na platformi za digitalno plaćanje pod nazivom RippleNet, osmišljenoj s ciljem povezivanja banaka, pružatelja usluga plaćanja i burzi. RippleNet je izgrađen na vrhu XRP Ledgera, blockchain tehnologije otvorenog koda koja podmiruje transakcije u nekoliko sekundi. Ova je valuta na mjesečnoj razini oslabila dvadesetak posto, a na godišnjoj je porasla više od četiri puta.

Među rijetkim rujanskim dobitnicima je kriptovaluta solana, iza koje stoji inovativan projekt Anatolija Yakovenka. Riječ je o hibridnom protokolu koji omogućuje značajno smanjenje vremena provjere valjanosti transakcija i izvršavanja pametnih ugovora. Zbog brzog vremena obrade solana je privukla velik interes institucija. Vrijednost ove valute u rujnu je porasla gotovo 30 posto, a na godišnjoj skočila je fantastičnih 5256 posto.

Na osmoj poziciji po tržišnoj kapitalizaciji još je jedan stablecoin vezan uz američki dolar pod imenom USD coin. Svaka jedinica ove kriptovalute u optjecaju podržana je jednim dolarom koji se drži u rezervi u kombinaciji gotovine i kratkoročnih obveznica američke riznice.

Kriptovaluta polkadot u proteklom mjesecu pretrpjela je blag pad cijene. Riječ je o kriptovaluti naslonjenoj na multiline protokol za zajedničko korištenje otvorenog koda, koji olakšava međulančani prijenos bilo kojih podataka ili vrsta imovine. Vrijednost polkadota na mjesečnoj razni oslabila je oko pet posto, ali je na godišnjoj uzletjela više od 500 posto.

Listu 10 vodećih kriptovaluta zaključuje popularni dogecoin, koji je u rujnu pretrpio najžešću korekciju. Riječ je o jednom od prvih altcoina, osmišljenom kao brzi i trenutni sustav plaćanja temeljen na blockchain arhitekturi za litecoin. Stvoren kao zabavna i jednostavna alternativa litecoinu, postao je popularniji od izvorne valute. U pitanju je novčić s mimom psa pasmine shiba inu i metaforama povezanim s putovanjem na Mjesec. Unatoč snažnom rujanskom padu, dogcoin predvodi dobitnike na godišnjoj razini s nevjerojatnim skokom cijene od 7815 posto.

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV