PORUKA IZ HUP-A

Roglić: Da je država bila dobar vlasnik, socijalizam ne bi bankrotirao

05.10.2015 u 12:56

Bionic
Reading

Država bi trebala krenuti u privatizaciju javnih poduzeća kako bi smanjila pritisak na proračun, potaknula tržište kapitala i ostvarila veću produktivnost. Ta je poruka odaslana u ponedjeljak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), gdje je održan okrugli stol 'HUP-ovih 16: privatno vs. državno' na temu upravljanja državnom imovinom i javnim poduzećima

Na pitanja su odgovarali Anto Bajo iz Instituta za javne financije, predsjednica HUP-a Gordana Deranja, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koordinator ekonomskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović te vlasnik Orbica Branko Roglić.

Skup je otvorio glavni direktor HUP-a Davor Majetić. Poručio je kako političke stranke premalo govore o konkretnim mjerama za poticanje gospodarstva koje planiraju provoditi nakon izbora. Kako bi otkrio što više iz programa političkih stranaka, HUP će organizirati niz okruglih stolova.

Bajo: Hrvatska šesta po udjelu financijske imovine u odnosu na BDP

Anto Bajo s Instituta za javne financije prezentirao je analizu o financijskoj imovini u rukama države i privatizacijama. Bajo je rekao kako od 1991. do 2012. u Hrvatskoj nije bilo privatizacija velikih javnih poduzeća kao ni cjelovitog dokumenta sa strateškim smjernicama za privatizaciju. Tek 2012. osnovan je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) te je donesena strategija upravljanja državnom imovinom.

'Država ima oko 1.000 poduzeća s ukupnom imovinom od oko 300 milijardi kuna i prihodima od 80 milijardi kuna u 2012. i oko 138.000 zaposlenih', kazao je Bajo te dodao kako Hrvatska po udjelu financijske imovine u BDP-u spada u šest najjačih u Europskoj uniji.

Prema prihodima od financijske imovine, dakle kamata i dividendi, dinamika je pomiješana za što nema objašnjenja, smatra Bajo. Prosječan prihod od financijske imovine u proteklih nekoliko godina iznosi 1,1 posto što je na razini prosjeka EU-a.

Bajo poziva državu da krene u privatizacije jer se usprkos tome što se broj zaposlenih u državnim tvrtkama postupno smanjuje, stvarno restrukturiranje nije počelo. 'Glavni motivi privatizacija su povećanje produktivnosti i smanjenje potrebe za subvencijama, dokapitalizacija i sanacija državnog proračuna', zaključio je.

RTL Autor: RTL


Video: Grgur Žučko / PIXSELL

Milošević citirao Margaret Thatcher

Pejnović je rekao kako se broj zaposlenih u državnim poduzećima u zadnje dvije godine smanjio za 11.000 ljudi. Što se uprava takvih poduzeća tiče, kaže da je iz imenovanja uklonjena politika te da će u budućnosti koristi usluge head huntera kako bi dobili još kvalitetnije kadrove.

'Moramo doznati što je javni interes. Sve ostalo mora ići u privatizaciju', rekao je Pejnović.

Milošević (HDZ) rekao je kako se Hrvatska nakon dvije godine u Europskoj uniji mora zapitati želi li konačno prihvatiti tržišnu ekonomiju. Dramatično je citirao Margaret Thatcher koja je svojevremeno rekla: 'Jedini problem sa socijalizmom je taj da mu prije ili kasnije nestane tuđeg novca.'

'Imate hotele i prerađivačku industriju gdje država nema što raditi. U sredini postoji međuprostor i tu treba analizirati tvrtku po tvrtku. HDZ razmatra austrijski model upravljanja tvrtkama. Uprave treba profesionalizirati i u tvrtkama koje se neće privatizirati', rekao je Milošević.

Smeta ga to što Vlada nije jasno predstavila svoje programe privatizacije i transparentno komunicirala s javnošću. Odlična platforma za takvu komunikaciju, prema Miloševiću, Zagrebačka je burza koju je koalicijska Vlada zapustila.

Roglić: Rezovi će biti neizbježni

Roglić smatra da treba prodati sve: 'Da je država bila dobar vlasnik, socijalizam ne bi bankrotirao.' Svaka vlada koja dođe, dodaje, mora provesti drastične reforme ako želimo izbjeći bankrot. Rezovi će, kaže, biti neizbježni, a pogotovo ga smeta previše zaposlenih u javnoj upravi. 'U svijetu postoje samo dvije socijalističke države – Kuba i Sjeverna Koreja', dodao je.

Hajdaš Dončić osvrnuo se na rad javnih tvrtaka koje su restrukturirane i istaknuo da su primjerice Jadrolinija i Croatia Airlines ponovno profitabilni. Istaknuo je kako se javne tvrtke ne može stavljati u isti koš i previše generalizirati, već svaku treba promatrati zasebno.

Dončićeva vlastita definicija socijaldemokracije

'Iz Hrvatske pošte je izašlo preko tisuću, iz Željeznica više od 6.000 zaposlenika i te tvrtke su trasirane prema privatizaciji. Imamo obveze koje su preuzete ulaskom u Europsku uniju, jer u nekim tvrtkama, poput HŽ-a morate imati privatnog partnera. Sve te privatizacije koje su započete, moraju i završiti', rekao je Hajdaš Dončić završivši svoje izlaganje s vlastitom definicijom socijaldemokracije u 21. stoljeću:
'To je javni sektor koji uključuje zdravstvo i školstvo, uz šume i vode, a sve ostalo u potpunu privatizaciju. '

Šef Luke Ploče, Ivan Pavlović iznio je zamjerke na birokratizaciju prometa u lukama i zatražio centralnu lučku upravu. Kad je riječ o lukama, Pavlović se zalaže za radikalnu privatizaciju, nakon što se donesu unificirana pravila igre za upravljanje i koncesije.

Šef Luke Ploče hvalio Luku Rijeka

Pohvalio je model dokapitalizacije Luke Rijeka, gdje privatni ulagač i država dobro funkcioniraju. 'Treba pustiti privatnike da ulažu u infrastrukturu, povećati broj godina za koncesiju, a ne da država bude glavni regulator za ulaganja. Pogledajte primjer brodara, bilo ih je 15, a svi koji nisu bili privatizirani su propali', rekao je.

Na samom kraju, Milošević se obrušio na Hajdaša Dončića: 'Direktorica Zračne Luke Zadar završila je na cesti jer se usudila isplatiti bonus. HŽ – 5.000 otkaza, pad prometa više od 50 posto, prometa roba 30 posto, nijedne investicije u četiri godine i 2,7 milijardi novih jamstava da bi tvrtka preživjela. Nismo u četiri godine vidjeli nijednu strukturnu reformu i javna poduzeća nisu tu da spašavaju državni proračun.'
Sjetio se i mirovinskih fondova koji su svedeni na financiranje raskalašene države, umjesto da investiraju u tvrtke poput Končara i podignu mu vrijednost nakon par godina.

'Predizborna histerija'

Hajdaš Dončić mu je odgovorio kako ne planira sudjelovati u predizbornoj histeriji te dodao kako je HŽ investirao u 44 nova vlaka i u novu prugu. Što se direktorice Zračne luke u Zadru tiče, ona je, kaže ministar prometa, osnovala sindikat te i dalje radi u Zračnoj luci.

Zaključno, prva žena HUP-a Gordana Deranja poručila je da je vrlo važno znati da ni realni sektor nije idealno učinkovit, ali je daleko učinkovitiji od javnog. 'Trebaju nam firme od nacionalnog interesa, a sve ostalo treba javno i transparentno privatizirati', zaključila je.