rudarski agrokor

Rio Tinto napuhavao vrijednost imovine tako da je skrivao gubitke

18.10.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto i njegova dva bivša čelnika optuženi su u SAD-u za prijevaru zbog skrivanja gubitaka kroz napuhavanje vrijednosti afričke imovine vezane za ugljen

Rio Tinto kupio je imovinu u Mozambiku 2011. godine za 3,7 milijardi dolara da bi ih nekoliko godina kasnije prodao za 50 milijuna dolara.

Iz rudarske kompanije priopćili su da će se "žestoko braniti" od takvih optužbi.

Britanski regulatori već su je kaznili zbog kršenja propisa o dostavi traženih informacija o kupnji imovine u Africi, odrezavši joj globu od 27 milijuna funti.

Američke vlasti optužuju kompaniju, njezinog bivšeg izvršnog direktora Thomasa Albanesea i bivšeg financijskog direktora Guya Elliotta za nepoštivanje računovodstvenih standarda i kriterija tvrtke o točnoj procjeni i knjiženju vrijednosti imovine.

Američka Securities and Exchange Commision (SEC) ustanovila je da su u Rio Tintu ubrzo nakon završetka kupnje shvatili da će tim projektima proizvoditi manje ugljena, i slabije kvalitete, nego što su očekivali.

"Čelnici Rio Tinta navodno su prekršili obvezu o dostavi propisanih informacija i statut kompanije, skrivajući od odbora, revizora i investitora ključnu činjenicu da je transakcija od više milijardi dolara zapravo neuspjeh", navela je u priopćenju kodirektorica SEC-a Stephanie Avakian.

Zahvaljujući obmanjujućim tvrdnjama britansko-australska kompanija pribavila je od američkih ulagača 5,5 milijardi dolara, priopćio je SEC.

Iz Rio Tinta poručuju kako je optužba SEC-a po njihovoj ocjeni "neutemeljena i da će, kada sud ili po potrebi porota razmotre sve činjenice, SEC-ove tvrdnje biti odbačene".

Guy Elliott je zbog optužbi podnio ostavku na novi položaj direktora naftnog diva Royal Dutch Shella. Iz naftne su kompanije u priopćenju izrazili nadu da će Elliott "na zadovoljavajući način riješiti taj postupak i da će u tom slučaju pristati da ga se ponovo uključi u razmatranje za člana odbora".

Rio Tinto je pak zasebno postigao dogovor s britanskim regulatorom FCA vezano za kršenje propisa o dostavi informacija o ulaganju u Mozambiku. Pristali su platiti britanskom regulatornom tijelu 27 milijuna funti u sklopu nagodbe u predmetu kršenja računovodstvenih propisa.

Iz FCA su objavili da je to najviša novčana kazna koju su odrezali nekoj kompaniji zbog kršenja propisa o objavi podataka o poslovanju važnih za trgovanje na burzi.