pobjeda

Revolucija u Starbucksu, evo što je uspjelo radnicima jednog njihovog kafića

10.12.2021 u 07:52

Bionic
Reading

Ono što se činilo nemogućim - ipak se dogodilo. Radnici Starbucksa barem su na jednoj od njihovih lokacija uspjeli izglasati osnivanje sindikata

Radnici Starbucksa iz jednog od tri kafića u Buffalu u državi New York pobijedili su u četvrtak, glasajući za stvaranje prvog sindikata usprkos prigovorima vodstva tvrtke. Napor potaknut nedostatkom osoblja i lošim radnim uvjetima pogoršanim tijekom pandemije kulminirao je pobjedom organizacije.

Regionalni ured prebrojao je kvalificirane glasove s lokacije Elmwood Avenue u Elmwood Villageu, gdje je 19 radnika s pravom glasalo za u usporedbi s osmero koji su glasali protiv mjere.

'Ovo je monumentalna pobjeda za nas. Ovo je nešto što je ostvarenje sna i hrabrost svih partnera koji stoje ovdje pored mene', rekla je Alexis Rizzo, radnik iz Buffala, na tiskovnoj konferenciji nakon prebrojavanja glasova.

'Nikad ne bih vjerovala da ćemo doći do ove točke i zaista mi grije srce što smo danas pobijedili. I znala sam da ćemo pobijediti, ali to je nevjerojatno', dodala je. Međutim, zasebna lokacija na Camp Roadu u Hamburgu za dlaku je odbacila sindikalne mjere, s 12 radnika koji su glasali protiv, naspram osam za. Tijekom prebrojavanja dva glasačka listića su osporena, jedan je proglašen neispravnim, dok je drugi proglašen nevažećim. Rezultati u trgovini Genesee Street u Cheektowagu, gdje je bilo 46 radnika s pravom glasa, bili su neuvjerljivi.

Trileri s listićima

Petnaest radnika glasalo je za sindikalizaciju, a devet protiv. Ali sedam glasačkih listića je osporeno, što je odgodilo rezultate. Nije jasno hoće li se ti listići smatrati važećim, piše Yahoo! Finance. Sljedeći izazov bit će pregovaranje o kolektivnom ugovoru sa Starbucksom, koji se snažno protivio naporima za sindikalizaciju.

U pismu poslanom osoblju u četvrtak, predsjednica Starbucksa u Sjevernoj Americi Rossann Williams rekla je da rezultati sindikata ne podrazumijevaju trenutne promjene. Prethodno je Starbucks tražio od zaposlenika da odbiju tu mjeru, a usred sindikalne akcije najavio je planove za povećanje satnica radnika na 17 dolara do 2022. godine. Međutim, pobjeda u Buffalu mogla bi dovesti do drugih organiziranih sindikalnih akcija na drugim mjestima.

Baristi su se također požalili na zabrinutost oko osoblja i slabu kontrolu nad uvjetima na radnom mjestu koja se kreće prema sindikalizaciji. Od kampanje u Buffalu, tri druge obližnje trgovine i trgovina u Arizoni pokušale su slijediti njezin primjer. Nacioalni ured za rad (NLRB) je presudio u korist Starbucks Workers Uniteda za prebrojavanje glasačkih listića na sindikalnim izborima, odbacivši zahtjev Starbucksa da zaustavi tekuće glasovanje.

Starbucks je pokušao zaplijeniti već dane glasačke listiće i zatražio je od NLRB-a da u potpunosti zaustavi glasovanje, što su službenici rada odbacili. Starbucksove dionice skromno su pale u četvrtak i trgovale su se blizu 115 dolara, ali su ostale u okvirima 52-tjednog maksimuma. Analitičari su rezultate glasovanja ocijenili neutralnim u odnosu na krajnji rezultat tog diva kave, s obzirom na njegovu veličinu i razmjer koji mu omogućuje da apsorbira veće troškove zaposlenika.