ekonomska analiza

Rastu građevine u Hrvatskoj kao da nema kraja - pogoni ga novac EU-a

08.04.2024 u 08:47

Bionic
Reading

Kalendarski prilagođen rast građevinskih radova iznosio je snažnih 14,3 posto godišnje (u odnosu na 10,3 posto u prosincu 2023.). Najsnažnija je to godišnja stopa rasta od travnja 2021. Prema izvornim indeksima, rast na godišnjoj razini iznosio je 18,2 posto, a prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova porastao je za 1,8 posto u odnosu na kraj 2023.

U prosincu je zabilježen pozitivan doprinos generiran od izgradnje zgrada (+20,2% godišnje, četvrta zaredom dvoznamenkasta godišnja stopa rasta), a kod izgradnje na ostalim građevinama nakon dvije zaredom negativne godišnje promjene dolazi do pozitivne promjene (+3,9%). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora.

Objava DZS-a pružila je i konačne podatke za 2023. godinu. Obujam građevinskih radova, prema kalendarski prilagođenim indeksima, porastao je u 2023. u prosjeku za 5,1 posto na godišnjoj razini (u odnosu na preliminarnih 4,8%). Prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2022., obujam građevinskih radova porastao je također za 5,1 posto.

U siječnju je izdano 881 odobrenja za građenje, što u odnosu na isto razdoblje 2023. predstavlja pad od šest posto. Od toga se 780 dozvola odnosilo na gradnju zgrada dok se preostale odnose na ostale građevine.

'Podaci HNB-a o kretanju poslovnog optimizma u građevinarstvu ukazuju na blago pogoršanje sentimenta u veljači na mjesečnoj razini, zadržavši se i dalje iznad dugoročnog prosjeka. Promatrano na godišnjoj razini, u veljači je evidentiran nastavak rasta pokazatelja punih godinu dana.

Posljedica je to ponajviše priljeva transfera iz EU-a koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti. S druge strane, ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti ostaje manjak (kvalificirane) radne snage, a na privatne investicije nastavit će negativno utjecati pooštreni uvjeti financiranja i slabost gospodarskih aktivnosti u europodručju. Ostajemo optimistični glede nastavka korištenja europskih sredstava u godini pred nama, koji bi trebali nastaviti poticati građevinsku aktivnost', pišu analitičari RBA-e.

  • +3
Radnici u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: DANIEL REINHARDT / AFP / Profimedia