nestabilno tržište

Raste cijena svinja u Europi, hoće li poskupjeti i svinjetina u trgovinama?

29.03.2021 u 20:31

Bionic
Reading

Cijena svinjetine u domaćim trgovinama je i dalje niska, a čini se kako će se to nastaviti u narednim mjesecima, s time da je moguće lagano poskupljenje. Naime u Njemačkoj, najvećem europskom proizvođaču svinjskog mesa, cijene svinja su nakon dugo vremena krenule sramežljivo rasti

Branko Bobetić iz Croatiastočara kaže kako je u cijeloj Europi otkupna cijena svinjskih polovica u posljednja dva, tri tjedna u laganom porastu, tj. za oko 0,20 eura.

'U Hrvatskoj je taj rast manji. Inače imamo velik uvoz iz Njemačke, najvećeg proizvođača svinjskog mesa u Europi, s time da im se približava Španjolska. Prvo zbog afričke svinjske kuge, zatim i Covida-19, Njemačkoj je ograničen izvoz mesa u treće zemlje, prvenstveno u Aziju, što je lani dovelo do velikog pada cijena i pojačanog izvoza na tržište Europske unije', rekao je za tportal Bobetić.

Sve se to obilo o glavu uzgajivačima svinja. Na razini EU-a, dodaje Bobetić, marža tovljača je više nego prepolovljena. Prije krize marža po svinji iznosila je oko 50 eura, a sada je pala na 13 do 15 eura.

'Marža je onaj dio kojim tovljač pokriva svoje fiksne troškove. Znači troškove rada, poreze, doprinose i ostala davanja. U to se ne računa trošak hrane i odojka', objasnio je Bobetić.

Što se tiče svinjskog mesa, Hrvatska je samodostatna za oko 55 posto, odnosno uvozimo nešto manje od polovice potrebnih količina. Od rujna do danas uvezli smo iz Njemačke oko 25.000 svinja za klanje.

Svinjetina Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Naši proizvođači upozoravaju da su proizvođačke cijene u Njemačkoj znatno ispod onih u Hrvatskoj te da oni ne mogu konkurirati tome. Isto tako žale se da se svinjetina u pojedinim trgovačkim lancima u Hrvatskoj prodaje tri ili četiri puta jeftinije nego u Njemačkoj.

Kako će se dalje kretati cijena mesa u maloprodaji, nitko se, kaže Bobetić, ne usudi prognozirati.

'Tržište je nestabilno. Ipak, ako se gledaju katalozi trgovačkih lanac za Uskrs, čini mi se kako je uskršnji mesni program ipak nešto skuplji nego prošlogodišnji i to za dvije do pet kuna', rekao je Bobetić.