RUSI U PROBLEMIMA

Rafinerija u Bosanskom Brodu grca u gubicima

13.05.2013 u 13:25

Bionic
Reading

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, koja je u ruskom vlasništvu, posluje s velikim gubicima, a njena zaduženost deseterostruko premašuje vrijednost osnovnog kapitala, utvrdila je revizorska kuća Deloitte

U revizorskom izvješću, objavljenom na internetskim stranicama banjolučke burze, Deloitte je konstatirao kako je bosanskobrodska rafinerija 2012. godinu zaključila s neto gubitkom u iznosu od 51 milijun i 774 tisuće konvertibilnih maraka (oko 26,5 milijuna eura), a njen akumulirani gubitak je bio veći od 455 milijuna konvertibilnih maraka (232 milijuna eura).

'Kratkokoročne obveze veće su od obrtne imovine (rafinerije) za 417 milijuna 723 tisuće i 869 KM (više od 213 milijuna eura), a neto zaduženost više je od deset puta veća od kapitala', stoji u izvješću.

Deloitte konstatira kako je u ovakvoj situaciji rafinerija u Bosanskom Brodu u cijelosti ovisna o matičnom ruskom investitoru Njeftegazinkoru, koji se pak obvezao nastaviti financijsku potporu rafineriji tijekom 2013. godine.

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu u Bosni i Hercegovini posluje u sastavu grupacije 'Nestro petrol', u kojoj je i rafinerija motornih ulja u Modriči te lanac benzinskih crpki.

Prema dostupnim informacijama i ta grupacija u cijelosti posluje s gubitkom pa je on samo u prvom tromjesečju ove godine iznosio nešto više od 12 milijuna eura.

Rafinerije u brodu i Modriči te benzinske crpke vlada Republike Srpske prodala je Njeftegazinkoru 2007. godine za 121 milijun eura

Entiteska se vlada istodobno obvezala kako će iz proračuna izmiriti dugovanja dobavljačima svog naftnog sektora koja su do tada nastala, a procijenjena su na više od 100 milijuna eura.

Ugovorom o kupnji rafinerije u Bosanskom Brodu ruski se investitor obvezao i na osuvremenjivanje proizvodnih pogona, uključujući i zaštitu okoliša, no to je do sada ostvareno tek djelomice, a zagađenje zraka problem je koji i dalje muči šire područje uključujući i Slavonski Brod.