NERIJEŠENO PITANJE

Rad od kuće treba hitno regulirati, ali pregovori teku puževim korakom

27.03.2021 u 21:26

Bionic
Reading

Mnogo naših građana, zbog epidemioloških mjera, radi od kuće. Najnovija istraživanja na tržištu rada pokazuju da više od pola zaposlenika rad na daljinu priželjkuje i nakon koronakrize. Prilagodljivost i nova regulativa rada na 'izdvojenome mjestu' izazov su pred Vladom, poslodavcima i sindikatima koji nikako da ubrzaju pregovore o nužnim izmjenama radnog zakonodavstva

Dizajnerici Marti iz informatičke tvrtke idealna je kombinacija rada u uredu i vlastitom domu.

- Taman volim doći u ured kada mi je potrebna koordinacija i kada radimo na kreativnom konceptu, dok neke dane volim ostati kod kuće jer se mogu bolje koncentrirati i ne gubim vrijeme na prijevoz, kaže Marta Badurina iz Bellabeata za HRT.

Čak 60 posto djelatnika ove inovativne tvrtke radi od kuće. Učinkovitost rada nije upitna. Tvrtka koja je osmislila pametni nakit koji prati zdravlje i prodaje se od Amerike do Japana, u pandemiji vrtoglavo raste.

- Rastemo otprilike 20 posto mjesečno, zapošljavamo nove zaposlenike ubrzanim tempom... Većina naših zaposlenika radi od kuće i to je imalo pozitivan utjecaj na naš razvoj i rast, kaže suosnivačica Bellabeata Urška Sršen.

Polovica poslodavaca smatra da je u pandemiji produktivnost oslabjela, dok radnici preferiraju rad od kuće i nakon koronakrize.

- Pandemija je donijela promjene u načinu rada koje će vjerojatno ostati trajno. Tehnologija nam omogućava rad od kuće, međutim, da bi bili efikasniji, moramo raditi pametnije, a to znači da poslodavci moraju bolje organizirati posao, kaže Tomislav Čorak, izvršni direktor i partner Boston Consulting Group.

Rad od kuće poslodavci reguliraju aneksom ugovora jer postojeći Zakon ne poznaje rad na izdvojenom mjestu.

- Očekujemo da se regulativa u tom smjeru otvori i da se omogući rad od kuće na jednostavniji način nego do sada, kaže Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama.

Tripartitni pregovori o fleksibilnijem radu sporo teku, no bit će promjena.

- Novim zakonom o radu bolje bismo definirali rad od kuće, gdje bismo definirali uvjete u kojima radnik može raditi, radno vrijeme i naknade za troškove koje on ima i sve što zakonom nije definirano kao zaštita na radu, kaže Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Austrija je uvela naknade za režije i digitalnu opremu zaposlenika. Primjere dobre prakse valja primijeniti i na naš Zakon o radu koji se očekuje tek iduće godine.