IZMJENE ZAKONA

Računovođe upozoravaju: Ovo se totalno krivo prenosi! Temeljni kapital nije smanjen

24.04.2019 u 11:18

Bionic
Reading

Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) upozorava kako izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima, koje stupile na snagu 20. travnja, nije smanjen temeljni kapital za d.o.o na 5000 kuna

'Točno je da se u čl. 65. Izmjena mijenja iznos koji se mora uplatiti prije upisa novog društva u sudski registar, no visina temeljnog kapitala i dalje ostaje 20.000 kn. Osnivač prije upisa mora uplatiti najmanje jednu četvrtinu preuzetog udjela u kapitalu, a preostali dio uplatiti u roku godine dana od dana upisa', piše IPRH na svojoj Facebook stranici.

Što se tiče ostalih bitnih izmjena, IPRH ističe kako se vesele 'mogućnosti otvaranja d.o.o. i j.d.o.o. on-line, te ukidanje obveze utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru, što će značiti pojeftinjenje i pojednostavljenje za navedene radnj'e.

'Od aplikacije za osnivanje trgovačkog društva očekujemo da bude jednostavna i da sadrži dovoljno informacija kako bi je budući poduzetnici mogli samostalno koristiti.

Također, nadamo se da će se u praksi provoditi predviđeno pojednostavljenje likvidacije društva, koje je do ovih izmjena bilo dugotrajno i skupo', napisale su računovođe.