raznolikost i uključivost na radnom mjestu

Paraolimpijci i qohubs stvaraju temelje za izgradnju inkluzivnijeg društva

24.04.2024 u 09:03

Bionic
Reading

Kroz projekt 'Rendezvous s paraolimpijcima' hrvatskim je kompanijama ponuđen inovativan pristup inicijativama na temu raznolikosti i uključivosti na radnom mjestu

Znate li da SAMO 4% tvrtki* uzima u obzir invaliditet u svojim inicijativama za raznolikost i uključivosti? Jeste i vi među njima ili ste, za sada, u preostalih 96%?

Osobe s invaliditetom mogu biti ključ u rješavanju izazova nedostatka talenata, pridonijeti organizacijskoj raznolikosti, ali i u stvaranju brojnih inovacija na radnome mjestu. Međutim, njihove se jedinstvene potrebe rijetko uzimaju u obzir prilikom stvaranja novih proizvoda i usluga. Postavlja se pitanje zašto, s obzirom na to da oko 15% populacije ima određenu vrstu invaliditeta te je to ujedno i najveća manjina na svijetu? Unatoč tomu, invaliditet se i dalje često zanemaruje kada se raspravlja o mjerama raznolikosti i uključenosti na radnome mjestu. Kako bi to promijenili, Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) i qohubs** su odlučili zajedno podići svijest o ovoj temi, prepoznavši da poduzeća mogu imati značajan utjecaj na poticanje, ali i ostvarivanje promjena. Evo kako su to učinili.

Odbrojavanje do Pariza našim paraolimpijcima prolazi u treniranju...

... ali i druženju i razgovoru sa zaposlenicima brojnih hrvatskih kompanija. Spojivši qohubs sesiju 'Raznolikost i inkluzija u mojoj organizaciji' s inspirativnim govorom paraolimpijaca, HPO je ponudu nazvao 'Rendezvous s paraolimpijcima', i ponudio ju hrvatskim kompanijama koje su ubrzo počele naručivati ovaj ​​jedinstveni online događaj i izrazile visoku razinu zadovoljstva idejom i implementacijom.

Kroz ovaj jedinstveni 90-minutni diskurs zaposlenici tvrtki sudionica su:

  • Otkrili omogučivaće za poticanje raznolikosti i inkluzije u bilo kojoj organizaciji
  • Shvatili na koji način jezične navike unutar organizacije imaju moć izgraditi osjećaj pripadnosti
  • Reflektirali o (ne)propuštenim prilikama za uključivanje potreba osoba s invaliditetom u svoja svakodnevna razmatranja i aktivnosti

Ovaj je projekt pružio priliku za otvoreni diskurs i izgradnju svijesti o važnosti prihvaćanja različitosti u radnom okruženju, što je temelj za stvaranje inkluzivnijeg društva. A, upravo oni poslodavci koji se trude osigurati jednakost i pravednost u svojim postupcima i politikama prema svim zaposlenicima, nadmašuju svoje konkurente. Raznolike i inkluzivne kompanije točnije odražavaju društva i demografiju, obraćaju se širem tržištu i postaju kreativnija i profitabilnija.

'Ljudi često nisu svjesni ogromne kreativnosti osoba s invaliditetom. Npr., kada govorimo o paraolimpijskim sportašima, u njihovim glavama ne postoji 'Ja to ne mogu!' Pitanje je kako prevladati određene prepreke i fokusirati se na svoje sposobnosti, a ne na invaliditet. Zamislite koliko takav stav može doprinijeti stvaranju dodane vrijednosti za bilo koju tvrtku', rekao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Ovo je izniman korak u izgradnji inkluzivnijeg društva

Uvođenjem ove teme u razgovor na radnom mjestu, približilo se stvaranju boljih radnih mjesta bez predrasuda te stvaranju ravnopravnijeg društva. Paraolimpijski pokret je, kroz ovaj projekt, dobio nove partnere, paraolimpijci nove obožavatelje, a zaposlenici tvrtki su zadovoljni jer im je pružen uvid u nove perspektive i mogućnosti. Naime, zaposlenici su navikli primati informacije o spomenutim temama, ali su sada, zahvaljujući qohubsu, dobili mogućnost da kroz diskurs istraže propuštene prilike koje su nastale zbog (ne)uključivanja potreba osoba s invaliditetom u njihovom radnom okruženju.

'Promjene u organizacijama ili društvu se odvijaju na dvije razine, na 'razini djelovanja' i i na 'razini percepcije'. Većina organizacija uvježbana je na razini djelovanja npr. u definiranju novih pravila i procesa, digitalizaciji, uvođenju radnih metoda, provedbi treninga i radionica… u čemu su manje uvježbane je mijenjanje načina na koji vidimo stvari - poput stereotipa, paradigmi i dogmi koje čine našu konstrukciju stvarnosti. Za promjenu percepcije potrebna je rasprava koja omogućuje dobivanje novih uvida, stvaranje zajedničkog razumijevanja, kritičko propitkivanje i mogućnost donošenja novih dogovora o temi', nadovezala se Dijana Vetturelli, suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke qohubs.

Promjena percepcije i informiranost su iznimno bitni

Kroz projekt 'Rendezvous s paraolimpijcima' i vi možete osvijetliti svoje stavove, paradigme i potencijale (ne)uključivanja osoba s invaliditetom u svakodnevne aktivnosti kompanije. Potaknite sebe i svoje zaposlenike na razmišljanje kako zajedno bolje razumjeti snagu osoba s invaliditetom, pružajući realniji i iskreniji pogled na njihovu ulogu u društvu.

Uključite vašu tvrtku u aktivno stvaranje boljeg društva. Javite nam se putem marketing@hpo.hr ili nas kontaktirajte kako biste se uključili u projekt 'Rendezvous s paraolimpijcima'.

* prema izvješću Return On Disability Group

** cloud bazirana B2B platforma za brzo poticanje organizacijskih promjena