VELIK INTERES

Provjerili smo koliko bi Fortenova mogla dobiti za Ledo i što se zapravo krije iza prodaje te zlatne koke

24.09.2020 u 13:10

Bionic
Reading

Nakon prodaje građevinske tvrtke Projektgradnja na bubanj ide i Ledo, jedna od zlatnih koka bivšeg Todorićeva carstva. Iz Fortenova grupe, koja obuhvaća poslovanje Agrokora nakon postignute nagodbe s vjerovnicima, izvijestili su da će do sredine listopada razmotriti pristigle ponude. Provjerili smo koliko vrijedi Ledo i kako će njegova prodaja utjecati na poslovanje Fortenove

Poslovna grupa zamrznute hrane jedan je od najuspješnijih dijelova bivšeg Agrokora. Riječ je o regionalnom lideru u proizvodnji sladoleda i distribuciji smrznute hrane, u čijem sastavu posluju matična zagrebačka tvrtka, Ledo Čitluk, beogradski Frikom te još nekoliko manjih, povezanih tvrtki u Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji i Mađarskoj.

Ledo ima snažnu proizvodnju i prodajne kanale na svim tržištima na kojima posluje pa ne iznenađuje to da već godinama privlači interes potencijalnih ulagača. O prodaji se špekuliralo još dok je Ivica Todorić čvrsto držao uzde poslovanja Agrokora. Nakon njegova kraha i nagodbe s vjerovnicima nova uprava na čelu s Fabrisom Peruškom nastojala je stabilizirati poslovanje te smanjiti zaduženost prodajom neoperativne imovine i kompanija izvan osnovne djelatnosti.

Međutim, unatoč pozitivnim trendovima u kretanju operativne dobiti, Fortenova grupa je i dalje prezadužena premda je otpisano oko 50 posto duga iz Todorićeva vremena. Prema podacima iz polugodišnjeg izvještaja krajem lipnja 2020., ukupni dug iznosio je 27,7 milijardi kuna, što je gotovo tri puta više od ostvarenih prihoda. Istovremeno, financijski dug bio je 5,5 puta veći od operativne dobiti (EBITDA).

Stoga je uprava, uz prodaju neoperativne imovine, odlučila unovčiti jednu od glavnih perjanica poslovanja.

'Prodaja Poslovne grupe zamrznute hrane, ako se zaključi, rezultirala bi smanjenjem duga, što bi transformiralo financijsku poziciju cjelokupne Fortenova grupe. To bi onda omogućilo investiranje u preostale biznise kako bismo potaknuli njihov budući rast', poručio je James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe, dajući do znanja da je glavni cilj prodaje razduživanje.

Po procjeni uprave bivšeg Agrokora, uoči nagodbe sredinom 2018. vrijednost kompanija u sastavu Leda iznosila je oko 500 milijuna eura. Procjena je rađena na osnovi izračuna procijenjene operativne dobiti umnožene za prosječni multiplikator za industriju smrznute hrane prilikom sličnih kupoprodajnih transakcija te na osnovi poslovnih projekcija u srednjoročnom periodu. Cijeli Agrokor je prema toj procjeni vrijedio 2,5 milijardi eura.

S obzirom na to da je navedena procjena rađena po konzervativnoj metodi te da je nakon nagodbe Ledu smanjen dug, a poslovanje je uznapredovalo, prodajna cijena trebala bi biti viša. Analitičari procjenjuju da bi se u slučaju velikog interesa mogla postići cijena od oko 600 milijuna eura, što odgovara dvostrukim prihodima od prodaje ili EBITDA puta devet.

Peruško je najavio da će eventualna odluka o prodaji biti donesena do sredine listopada, a nakon analize primljenih ponuda.

Prema neslužbenim informacijama, na pozivni natječaj javilo se desetak potencijalnih kupaca. Od domaćih snaga spominju se Podravka i Atlantic grupa, a od inozemnih Enterprise Investors i Mid Europa, private-equity fondovi koji su već proveli brojne akvizicije u regiji.