SAVJETI ZA ULAGANJE

Prorok iz Omahe ima važnu poruku za one sa slabim živcima: Kad dionice padaju, opustite se i nemojte grozničavo pratiti tržište

20.05.2022 u 22:52

Bionic
Reading

Sedmotjedni pad Dow Jones Industrial Averagea najduži je od 2001., a šestotjedni niz gubitaka indeksa S&P 500 najduži je od lipnja 2011. Dok se mnogi ulagači boje za svoju mirovinu pitajući se što učiniti na tako burnom tržištu, odgovor čuvenog američkog investitora je jednostavan: 'Pokušajte se ne brinuti previše o tome'

'Poručio bih ulagačima - nemojte pomno pratiti tržište', savjetuje Warren Buffett, jedan od najpoznatijih svjetskih investitora, poznat i kao 'Prorok iz Omahe'.

Investicijski guru uvjeren je da će ulagači koji kupe dobre kompanije prije ili kasnije vidjeti rezultate. 'Ako stalno kupuju i prodaju dionice, neće imati baš dobre rezultate. Novac se zarađuje ulaganjem u dionice tvrtki na duže vrijeme', poručuje Buffett.

Iako generalno zagovara dugoročna ulaganja, portfelj Buffettove tvrtke Berkshire Hathaway doživio je mnoge promjene u proteklih deset godina. No korekcije su se uglavnom odvijale u mirnijim vremenima, pri čemu svoju ulagačku strategiju bazira na prodaji u razdoblju pretjeranog optimizma i kupnji u danima velikog potopa.

U proteklom desetljeću Buffett je zadržao neke tradicionalne blue chip dionice poput American Expressa i Coca-Cole, ali se više okrenuo tehnološkom sektoru pa danas značajne udjele u portfelju čine Apple, Amazon i manje poznate tehnološke tvrtke kao što su Snowflake i Nu Holdings.

Na strukturu njegovog portfelja utjecala je i pandemija covida. Početkom 2020. posjedovao je dionice nekolicine zračnih prijevoznika, sada ih više nema. Dionice banaka bile su aduti među Buffettovim dionicama na početku 2020., a u protekle dvije godine Berkshire ih je uglavnom prodavao.

  • +13
Cijene dionica na Wall Streetu u padu su već sedmi tjedan zaredom Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Trenutna rasprodaja na Wall Streetu za Buffetta je nova prilika za kupnju. Prema dostupnim podacima, nakon što je bio neto prodavač tijekom cijele 2021., u prvom tromjesečju krenuo je u šoping, otvarajući osam novih pozicija i jačajući sedam postojećih.

Mnogi stručnjaci, uključujući Buffetta, također preporučuju kupnju indeksnih fondova, koji automatski diversificiraju ulaganje na velik broj dionica u indeksu. Indeks S&P 500, naprimjer, uključuje velike američke tvrtke poput Applea i Amazona.

Kao i Buffett, pokojni legendarni investitor Jack Bogle uvijek je zagovarao strategiju 'kupi i drži'. 'Kupnja dionica i njihovo držanje najbolji je način za ulaganje jer će vas emocije potpuno poraziti ako pokušate prodati svoje udjele kako biste izbjegli gubitke i vratili se nakon toga', rekao je Bogle.

Za većinu ulagača pokušaj reagiranja na tržišne trendove vjerojatno će imati negativne rezultate, kažu financijski stručnjaci za CNBC Make It.

'Ako imate raznolik portfelj ili ako kupujete indeksne fondove i imate dovoljno dug vremenski horizont, možda bi bilo najbolje jednostavno mirno prihvatiti tržišne turbulencije', zaključuje Ashton Lawrence, financijski partner u Goldfinch Wealth Managementu.