KRAJ AGONIJE

Propala državna tvrtka koja je u 70 godina širom svijeta podigla više od 1000 odašiljača

04.10.2019 u 19:32

Bionic
Reading

Trgovački sud u Bjelovaru u srijedu je otvorio stečajni postupak nad zagrebačkim RIZ Odašiljačima zbog dugotrajne blokade računa. Epilog je to dugogodišnje agonije kompanije u državnom vlasništvu, a koja je u sedamdeset godina postojanja proizvela i instalirala više od 1000 odašiljača velikih snaga u pedesetak zemalja širom svijeta

Tvrtka koja je, uz odašiljače i antene, proizvodila brojila za mjerenje električne energije što ih je koristio HEP godinama je gomilala gubitke i samo je bilo pitanje vremena kada će doživjeti neslavni kraj.

Lani je poslovala s minusom od 9,76 milijuna kuna, a početkom ove godine zbog nelikvidnosti gotovo je potpuno obustavljena proizvodnja. Prema izvješću privremenog stečajnog upravitelja, koje je bilo osnova za pokretanje stečajnog postupka, račun tvrtke u neprekidnoj je blokadi 326 dana u iznosu od 24,9 milijuna kuna.

Većinski vlasnik RIZ Odašiljača je država s 55 posto dionica, a ostatak dionica drže mali dioničari. U ovoj godini provedene su kadrovske promjene u upravi, ali ni novi menadžment nije uspio zaustaviti propadanje.

Uprava na čelu sa Zdravkom Muratijem pokušala je prodajom atraktivnih nekretnina smještenih u zagrebačkoj četvrti Maksimir (tri zgrade, trafostanicu i dvorište ukupne površine 3819 kvadrata) kupiti vrijeme za nastavak poslovanja, ali zbog neriješenih vlasničkih odnosa nije uspjela realizirati transakciju.

Za stečajnog upravitelja RIZ Odašiljača imenovan je Darko Šket, jedan od najiskusnijih stručnjaka za stečajeve, koji je na zdrave noge postavio posrnuli trgovački lanac Pevec.

Hoće li mu slično poći za rukom i u slučaju RIZ-a, teško je prognozirati. Zasad nije spreman davati procjene, sve dok se pobliže ne upozna sa stanjem u tvrtki.

Prema neslužbenim informacijama, Šket će zadržati manji dio radnika kako bi se dovršili ugovoreni poslovi zaključeni sa stranim naručiteljima, posebice oni vezani uz isporuku nekoliko odašiljača kupcu iz Tajlanda.

Za odluku o eventualnom nastavku proizvodnje potrebna je dublja analiza o održivosti proizvodnog programa.

Najveći vjerovnici RIZ Odašiljača su Zagrebačka banka i Republika Hrvatska, koje imaju upisana založna prava na nekretninama tvrtke. Značajan iznos potražuje i stotinjak radnika, kojima je tvrtka ostala dužna osam neisplaćenih plaća.

Ispitno ročište vjerovnika na kojem će se ispitati prijavljene tražbine sazvano je za 15. siječnja 2020. godine.