SKUPA STRUJA

Proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora masovno izlaze iz sustava poticaja

02.12.2022 u 21:33

Bionic
Reading

Proizvodnja zelene energije investitorima nije bila financijski isplativa. No ipak se upuštaju u takve projekte, čija realizacija traje desetljećima, jer im se poslije sufinancira svaki proizvedeni megavatsat električne energije. Ali situacija na tržištu drastično se promijenila: električna energija skuplja je nego ikada dosad

I HEP je jedan od onih koji su dijelom izašli iz sustava poticaja. Raskinuo je ugovore za dio pogona Termoelektrane-toplane Zagreb, te dio hidroelektrane Lešće.

"Radi optimiranja troškova proizvodnje električne energije, te rasta cijena električne energije i energenata na tržištu, HEP Proizvodnja je prijevremeno raskinula ugovore s HROTE-om", priopćeno je iz HEP-a.

I nije jedini. Iz sustava poticaja izašla je i vjetroelektrana Pometeno Brdo.

- Kako je elektrana građena fazno, onda je jednoj fazi prošle godine istekao ugovor, dok za drugu fazu ugovor ističe vrlo skoro. U toj situaciji da bi imali pola elektrane u sustavu poticaja, imali smo tehničke probleme, odvojeno mjerenje, morali smo raditi tehničke preinake i odlučili smo u cjelosti izići iz sustava poticaja kako bi elektrana bila na tržištu, rekao je Ivo Čović, iz HGK-ovog Udruženja obnovljih izvora energije za HRT.

Ugovore je raskinulo ukupno 66 proizvođača energije iz obnovljivih izvora. No, to ne zabrinjava HROTE.

"Kao i u drugim zemljama Unije, sustav poticanja u Hrvatskoj ima zadaću poticati investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora putem potpora iz javnih sredstava, sve dok one ne postanu samoodržive u tržišnim uvjetima, priopćio je Hrvatski operator tržišta energije - HROTE.

Takvi su se ugovori potpisivali do 2016. Nakon toga, na snagu stupa premijski sustav, kojim se predviđa sufinanciranje razlika između proizvodne i tržišne cijene.

- Obzirom da je danas cijena na tržištu dosegla 4,30 kn mnogi proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora odustaju od tog ugovora po kojem su imali recimo oko 3 kune, kako bi sada sebi osigurali ovu cijenu od 4,3 kune računajući da će ta cijena određeni period potrajati, objašnjava Daniel Srb, energetski stručnjak.

U razvoju elektrana na obnovljive izvore, poticaji su odigrali važnu ulogu. Sada, kada cijene energije dostižu maksimume, prelazak na tržišni model ne iznenađuje. Investitore, više od ekonomske isplativosti, muče administrativne barijere. Projekti su spremni, no pitanje je koliko će im godina trebati da energiju vjetra, sunca ili bioplina počnu pretvarati u električnu.