LOŠA VIJEST

Prognoze Europske središnje banke o inflaciji ne slute na dobro

14.12.2022 u 13:21

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) očekuje da će inflacija ostati iznad ciljanih dva posto u sljedeće tri godine, rekao je izvor iz banke za Reuters, signalizirajući da je borba protiv rastućih cijena daleko od kraja

Izvjesno je da će ECB u četvrtak povećati kamatne stope po četvrti put zaredom kako bi obuzdala inflaciju, a također će objaviti nove tromjesečne ekonomske projekcije, koje ulagači koriste kako bi izračunali koliko bi još povećanja moglo biti u planu.

Potaknuta brojnim čimbenicima u rasponu od ruske invazije na Ukrajinu do utjecaja poticaja iz razdoblja pandemije, inflacija u 19 zemalja koje koriste euro dosegnula je 10,6% u listopadu prije nego što je pala prošlog mjeseca.

Inflacija Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Prema neslužbenim izvorima, u novim projekcijama inflacija će se i u 2024. održati dobrano iznad 2 posto, a ciljna razina neće se dostići ni u 2025. godini. Nove prognoze, koje se smatraju ključnima u informiranju o političkim potezima ECB-a do objave novog kruga procjena u ožujku, više su nego što tržište trenutno očekuje.

Prognoze ECB-a rijetko se pokažu točnima, ali banka ih koristi kao ulazne podatke u svojim odlukama jer cilja na 'srednjoročnu', a ne na trenutnu inflaciju.