ZA DVA MILIJUNA EURA

Prodaje se ukleti otočić Daksa

Bionic
Reading

Otočić Daksa, smješten pred samim ulazom u dubrovačku luku Gruž, ponovno se prodaje. Ovaj put u ime svojih iseljeničkih obitelji Nila Perica Dušilo Florshutz i Franica Dušilo Cavich za najmanji otok iz skupine Elafitskih otoka površine pet hektara od Dubrovačko-neretvanske županije po pravu prvokupa traže dva milijuna eura.

Ovo nije prvi put da se Daksa prodaje. Prvi put ponuđena je prije deset godina, 2003. godine. Tada za šest milijuna američkih dolara, a cijena je u međuvremenu, s obzirom na to da za otok nije bilo zainteresiranih, spuštena na tri i pol milijuna dolara, piše Slobodna Dalmacija.

Ni ovaj put Županija se nije odlučila za kupnju Dakse koja je u listopadu 1944. godine pred kraj II. svjetskog rata nakon ulaska partizana u Dubrovnik postala stratište na kojem je bez suđenja ubijeno 48 Dubrovčana pod izlikom da su surađivali s dotadašnjim ustaškim i njemačkim vlastima. Na istome su mjestu pokopani, a obiteljima nije bilo dopušteno eshumiranje posmrtnih ostataka njihovih najmilijih. Godinama je taj zločin bio prešućivan, a sama Daksa obavijena velom tajne spominjala se kao ukleti otok.