Lafarge Holcim

Prihodi najvećeg proizvođača cementa na svijetu pali u trećem tromjesečju, šef je optimističan i očekuje oporavak potražnje

31.10.2020 u 13:42

Bionic
Reading

vicarski proizvođač građevinskih materijala Lafarge Holcim izvijestio je u petak o padu prihoda u trećem tromjesečju, ali i 'otpornoj' potražnji koju bi trebali poduprijeti programi državnih poticaja gospodarstvu u koronakrizi

U razdoblju od srpnja do rujna neto prihodi pali su 9,6 posto, na 6,45 milijardi franaka. Kada se isključe jednokratni faktori, smanjena je 2,6 posto.

Operativna dobit porasla je 1,9 posto, na 1,45 milijardi švicarskih franaka. Kada se isključe jednokratni faktori, uvećana je 10 posto.

Najveći proizvođač cementa u svijetu ustvrdio je da se potražnja za njegovim proizvodima oporavlja, posebno u Južnoj Americi i Indiji.

"Potražnja za našim proizvodima jako je otporna. U trećem tromjesečju naši su rezultati bili blizu prošlogodišnjih i jako smo zadovoljni što svjedočimo snažnom oporavku", rekao je izvršni direktor Jan Jenisch.

Iščekuje i vladine pakete pomoći koji bi prema njegovim prognozama trebali biti aktivirani početkom iduće godine.

Kad se uzmu u obzir promjene valute i deinvestiranje, ponovljena zarada prije kamata i poreza porasla je za 10 posto.

Kompanija je smanjila fiksne i promjenjive troškove kako bi prebrodila krizu. Pomogao joj je i pad cijena energenata, koji je značio više marže, unatoč smanjenoj prodaji.