UPITNA KONCESIJA

Prestaje emitiranje Osječke televizije?

13.09.2010 u 14:33

Bionic
Reading

Nastavak emitiranja programa Osječke televizije upitan je nakon presude Upravnog suda o poništenju odluke Vijeća za elektroničke medije iz studenoga 2006. godine, kojom je koncesija za emitiranje dodijeljena tada vukovarskoj tvrtki 0AR

Od tri kandidata koja su se javila na natječaj, jedino 0AR d.o.o. nije ispunjavao tražene uvjete (minimalne prostorne i financijske uvjete) i tu je ponudu Vijeće trebalo odbaciti bez razmatranja. Razlozi zbog kojih joj je ipak dodijelilo koncesiju tumačili su se potrebama HDZ-a da uoči lokalnih izbora 2007. godine u Osijeku i široj regiji osigura medijsku potporu lokalne televizije i suprotstavi se Branimiru Glavašu i njegovom HDSSB-u, koji se godinama koriste regionalnom Slavonskom televizijom promičući preko nje svoje političke interese.

Vlasnik Kanala 031 Oto Živčić, koji je ispunjavao sve uvjete iz natječaja, tužio je tada Vijeće za elektroničke medije Upravnom sudu i nakon gotovo četiri godine dobio presudu. No, osim pravne zadovoljštine, nije dobio nikakvo jamstvo da će koncesija ipak biti dodijeljena njegovoj tvrtki.

Vijeće je u roku 30 dana dužno postupiti po presudi i poništiti odluku iz 2006. godine, ali nije dužno koncesiju dati Živčićevoj tvrtki. Novo rješenje mora temeljito obrazložiti i ocijeniti dokumentaciju kandidata, obrazložiti odluke te iznijeti razloge zbog kojih nije uvažilo pojedine zahtjeve stranaka.

'Ako se Vijeće ogluši na presudu, odluku će umjesto Vijeća donijeti Upravni će sud, prema čl. 62. Zakona o upravnim sporovima', kaže Živčićev odvjetnik Željko Švedl

U Zakonu, međutim, ne stoji rok u kojem Upravni sud mora donijeti takvu odluku, pa bi se provedba presude ponovno mogla odužiti do iza Nove godine, kada Vijeće ionako raspisuje natječaj za dvije lokalne i tri regionalne koncesije u Osijeku i na području istočne Hrvatske.

Direktor 0AR, koncesionara Osječke televizije, Mate Radeljić, kaže da nema saznanja o sporu ni o presudi Upravnog suda, pa ni o nepravilnostima prigodom dodjele koncesije. Tvrtka je u međuvremenu dvaput promijenila vlasnika i sadašnji vlasnik, osječki poduzetnik Željko Biloš, kupio ju je 'bona fide', u dobroj namjeri, no postupit će prema odluci Vijeća za elektroničke medije. Nada se da će poslije Nove godine ipak dobiti regionalnu koncesiju, na kojoj i sada emitiraju program, te nema ništa protiv da se počne emitirati i program nove lokalne televizije.

Oto Živčić podnio je i kaznenu prijavu protiv tadašnjeg predsjednika Vijeća, Denisa Peričića i drugih članova, no DO je ocijenilo da nema zloporabe položaja i ovlasti sprečavanja drugog ponuditelja u dobivanju koncesije jer su u razgovoru sa članovima Vijeća saznali da to nije istina.