ZABRINJAVAJUĆA INFLACIJA

Powell izazvao buru na tržištima, evo što je najavio

01.12.2021 u 08:35

Bionic
Reading

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell je naznačio da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dva tjedna

To je na tržištu potaknulo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka dulje nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

“U ovom trenutku, gospodarstvo je vrlo snažno i inflatorni pritisci su veći, te je stoga prikladno po mom mišljenju razmotriti okončanje sužavanja naše kupovine imovine, što smo zapravo najavili na sastanku u studenom, možda nekoliko mjeseci ranije. Očekujem da ćemo o tome razgovarati na našem predstojećem sastanku.”

Početni raspored smanjivanja kupnje obveznica trebao bi završiti oko lipnja; ako odbor odluči ubrzati, to bi moglo značiti zatvaranje ranije u proljeće, dajući Fed-u mogućnost podizanja kamatnih stopa bilo kada nakon toga.

Powell je rekao da je kupnja obveznica, koja je dodala 4,5 bilijuna dolara na bilancu Fed-a od 8,73 bilijuna dolara, "podržavala gospodarsku aktivnost". Međutim, rekao je da je napredak gospodarstva uklonio hitnost programa, koji se često naziva kvantitativnim ublažavanjem.

“Potreba za tim se očito smanjila kako je gospodarstvo nastavilo jačati, jer smo vidjeli nastavak značajnih inflatornih pritisaka, i zato smo najavili da ćemo ići u smanjivanje, i zato sada kažemo da ćemo razgovarati o nešto bržem tempu smanjivanja na našem sljedećem sastanku”, rekao je.

Dionice su pale nakon Powellovih komentara, dok su prinosi na državne obveznice porasli.

Zaoštravanje retorike predsjednika Feda dodatno je zabrinulo ulagače, ionako uznemirene zbog širenja omikron varijante koronavirusa.