prognoze

Potrošnja nafte u 2022. bit će rekordna, evo zašto

23.12.2021 u 22:26

Bionic
Reading

Iako ovih dana svi govore o električnim automobilima, velikim kompanijama koje su odjednom shvatile važnost zaštite okoliša te klimatskim promjenama, prognoze Međunarodne agencije za energetiku (IEA) govore u prilog tome da era nafte nije ni blizu završetka

IEA, naime, predviđa da će se globalna potražnja za naftom sljedeće godine povećati za 3,3 milijuna barela dnevno na 99,5 milijuna barela dnevno. To bi odgovaralo prethodnom rekordu potražnje u 2019. godini, prije pandemije. Ne očekuje se da će čak ni omikron poremetiti skok.

"Nove mjere suzbijanja koje su uspostavljene kako bi se zaustavilo širenje virusa vjerojatno će imati prigušeniji utjecaj na gospodarstvo u odnosu na prethodne valove Covida, ne samo zbog raširenih kampanja cijepljenja", napisala je IEA u izvješću ranije ovog mjeseca.

Agencija, koja prati trendove na energetskom tržištu najbogatijih zemalja svijeta, rekla je kako očekuje da će potražnja za gorivima za cestovni prijevoz i petrokemikalijama nastaviti zdrav rast. Ipak, postoji i jedna iznimka.

IEA je smanjila svoje prognoze za mlazno gorivo zbog ograničenja međunarodnih putovanja koja su nametnule vlade koje pokušavaju zaustaviti širenje omikrona.

Druge još manje brinu posljedice omikrona. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije promijenila svoju prognozu potražnje za 2022. u svom mjesečnom izvješću za prosinac.

"Očekuje se da će posljedice nove varijante omikron biti blage i kratkotrajne, jer svijet postaje bolje pripremljen za upravljanje COVID-19 i povezanim izazovima", napisali su analitičari OPEC-a u izvješću.