tržište kapitala

Potop domaće burze, ovako nije bilo od velike financijske krize 2008.

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala danas je svjedočilo potonuću, najgorem od velike financijske krize 2008 godine. Indeks CROBEX se strovalio 9,3 posto, dok je uži indeks CROBEX10 zaključio sa 9,4 posto pada

Negativan sentiment sa globalnih burzi, uzrokovan širenjem koranovirusa te potonućem nafte, prelio se i na domaće tržište, gdje su uslijedile rasprodaje u gotovo svim dionicama.

Trgovanje je bilo poprilično živo, sa čak 51 milijun kuna prometa, što je najviše u zadnja dva tjedna. Najviše su na udaru bila dva sektora koja su izravno pogođena širenjem koranovrusa, a to su hotelijeri zbog neizvjesnosti oko turističke sezone, te brodari koji su pod utjecajem pada transporta prema Kini, a loš dan je imao i ciklički građevinski sektor.

Gubitnik dana je dionica Lošinjske plovidba sa padom cijene od 22 posto, a slijedi Petrokemija sa minusom od 18 posto. Od hotelijera najviše je najviše oslabila dionica Valamar Riviere, sa minusom od 16 posto, i to na prometu od 7,6 milijuna kuna, kao jučerašnje najlikvidnije izdanje, dok Jadran je izgubio 15 posto. Među dobitnicima vrijedi izdvojiti tek dionicu Badela, nakon vijesti o istiskivanju manjinskih dioničara.

Dobitnik dana Bade 1862 +19,79% 11,50

Gubitnik dana Lošinjska plovidba -21,6% 98,00

CROBEX -9,27% 1.650,55

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.