NOVA UDRUGA

Poslodavci se aktivnije uključuju u razvoj obrazovanja

05.05.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Vizijom domaćeg obrazovnog sustava kao motora rasta gospodarstva vođeni su predstavnici nove HUP-ove Udruge poslodavaca u obrazovanju, koji su osnivačkom skupštinom održanom 28. siječnja 2011. utemeljili ovu, 28. udrugu unutar Hrvatske udruge poslodavaca

'Trenutnim stanjem obrazovnog sustava RH koji u usporedbi s europskim sustavima daleko zaostaje po svim kriterijima, osim po javnom izdvajanju u odnosu na BDP, ne možemo biti zadovoljni', smatraju u HUP-u.

Poslodavci takvo se stanje već više godina nastoje popraviti kroz pojedinačne projekte i financijske intervencije podržane raznim pretpristupnim fondovima EU, no smatraju da se u trenutku uspostavljanja krovnog nacionalnog obrazovnog dokumenta – Hrvatskog kvalifikacijskog okvira – treba napraviti značajan iskorak u reformi sustava i stvaranju društvene klime uvažavanja i podrške obrazovanju.

Udruga poslodavaca u obrazovanju ima misiju jačanja suradnje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a predanije će se ispred HUP-a uključiti i u rad Nacionalnog vijeća za obrazovanje odraslih, Vijeća za strukovno obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, razne IPA projekte koje podržavaju reforme u obrazovanju, kao i ETF, CEDEFOP i OECD radne skupine na temu obrazovanja.

Uz uključivanje u postojeće kanale suradnje s institucijama, Udruga poslodavaca u obrazovanju već si je za 2011. postavila ambiciozne ciljeve i pripremila preporuke razvoja.

U 2011. Udruga će aktivno nastojati postići tri cilja: zakonodavni okvir u obrazovanju staviti u funkciju razvoja obrazovnog sustava uklanjanjem štetnih barijera, poreznu politiku u području obrazovanja učiniti poticajnom, a ne destimulativnom te izgraditi učinkovite modele financiranja obrazovanja kao podlogu gospodarskog razvoja i konkurentnosti.

'Hrvatska udruga poslodavaca će se pokretanjem udruge poslodavaca u obrazovanju nastojati još snažnije uključiti u razvoj obrazovnog sustava ali i stvaranje svijesti o važnosti znanja. Svjesni smo da je danas borba za ekonomski prosperitet nacija na globalnom tržištu zapravo borba sustava vrijednosti, gdje kultura rada i obrazovanja čine ključnu razliku', izjavio je prilikom pokretanja HUP UPO mr. sc. Mislav Balković, predsjednik udruge.