OKRUGLI STOL

Poslodavci na Grčiću iskalili nezadovoljstvo

27.05.2013 u 17:06

Bionic
Reading

Nije lako bilo na današnjem Danu poduzetnika zadržati se među vodećim ljudima hrvatskog biznisa za okruglim stolom i braniti boje Vlade. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić imao je za takav potez hrabrosti, ali vjerojatno nije očekivao da ga iz bankarskih krugova čeka kritika kakva se dugo nije čula

'Možda birokracija i zaustavi investicije na koji dan, ali problem je to što investicija nema, jer nema nužnog optimizma da ih se pokrene', Grčićeva je izjava koja je potaknula predsjednika Uprave Zagrebačke banke Franju Lukovića na oštru reakciju.

'Ja mislim da nema optimizma jer se povećava dug i države i građana i tvrtaka i tome nema kraja, jer nema reforma za dizanje konkurentnosti i izvrsnosti. Bez reforma u zdravstvu i obrazovanju, koje nisu kresanje, nego puno bolji proizvod za malo veću cijenu, nema optimizma. Bez toga nema šanse da se smanje nameti i to je izvor pesimizma', poručio je Luković Grčiću te dodao da se i mirovinski sustav može reformirati ravnomjernijom raspodjelom.

Isto tako napomenuo je da ova država nema ciljeva nakon što je ostvarila samostalnost i ulazak u EU što nije ni čudno s obzirom na to da, kako reče Luković, prvo moramo imati lidera, koji će postaviti ciljeve, a tek onda strategije kojima ćemo ih provoditi.

Pljuske Vladi podijelio je i Emil Tedeschi podsjetivši Grčića na to da nije istina da su parafiskalni nameti novost, već da je on sam na to upozoravao i prije deset godina.

'Kod nas kad god se to netko sjeti, uvede se novi porez i optereti gospodarstvo. I to traje već deset godina, mi govorimo da se ne može prebaciti toliko velik teret na relativno malo gospodarstvo', kazao je Tedeschi. Grčićeva opravdanja nitko nije želio čuti pa je i Branko Roglić otvoreno pozvao na rezanje državne potrošnje pri čemu se usmjerio na teritorijalnu reformu.

'Mi državu moramo rekonstruirati i napraviti rezove. Ne možemo imati 20 županija i 526 općina i gradova te korumpirana javna poduzeća. To je neodrživo i ne mora svaka institucija i općina imati parafiskalne namete. Lokalne šerife treba spriječiti da pljačkaju naše gospodarstvo', poručio je Roglić.

Tako žestoku reakciju izazvao je vjerojatno sam Grčić koji je istaknuo da svaki taj namet financira određenu instituciju ili općinu te da se treba prije rezanja nameta donijeti odluka o onome što nam treba i onome bez čega možemo.

Ivica Mudrinić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, ponovno je pozvao na konsenzus svih političkih aktera u društvu oko gospodarskog programa za budućnost, a istaknuo je da javni sektor, umjesto da bude servis, na kraju opterećuje gospodarstvo.

Strategija nam nedostaje, kazao je Mudrinić, zbog toga što patimo od B-kompleksa - Beč, Budimpešta, Beograd i Bruxelles – a to je defekt pa funkcioniramo od mandata do mandata bez cilja za budućnost.