SNIMKA DRONOM

Pogledajte rasjed širok 200 metara koji se otvorio zbog snažnih potresa u Turskoj

11.02.2023 u 12:02

Bionic
Reading

U kojoj je mjeri potres koji je pogodio Tursku bio razoran, pokazuje i nova snimka dronom koja se pojavila jutros na Twitteru. Ona prikazuje novi rasjed koji se pojavio – dubina mu je 30, a širina čak 200 metara.

Od prvog udara koji je područje oko tursko-sirijske granice zatresao u ponedjeljak rano ujutro i bio magnitude 7,8 po Richteru, zemlju je naknadno pogodilo gotovo 1.900 novih potresa, prenosi Novi list.

Posljednji značajniji se dogodio prije dva sata na području Gaziantepa i bio je magnitude čak 4,5 po Richteru. Samo sat vremena prije zabilježen je i jedan još jači (4,6 po Richteru) 65 kilometara sjeverozapadno od Kahramanmarasa. Tlo se i dalje neprestano trese, ali je snaga naknadnih podrhtavanja ipak nešto oslabila, većinom su oko 3 po Richteru.

Broj mrtvih u Turskoj i Siriji nadmašio je prvotne crne procjene Svjetske zdravstvene organizacije koje su govorile o mogućnosti da bude 20.000 mrtvih. Dosad je izbrojano čak 24.218 poginulih, od čega u Turskoj 20.665 ljudi, a u Siriji 3.553.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je pomoć svijeta za obnovu uništenih područja, dok je obilazio južni grad Adiyaman.

Priznao je da je bilo “određenih zastoja” u odgovoru vlade na smrtonosne potrese.

Spasioci u Siriji oštro su kritizirali nedostatak pomoći određenim područjima, u zemlji u kojoj je broj mrtvih 3.384.

Oko 5,4 milijuna moglo je ostati bez krova nad glavom, prema procjeni Ujedinjenih naroda.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad i njegova supruga Asma posjetili su grad Alep, u prvom obilasku područja pogođenog razornim potresom ovog tjedna.