1000 najmoćnijih

Pogledajte koje su kompanije prošle godine okrenule najviše novca. Ima iznenađenja

15.06.2018 u 06:38

Bionic
Reading

Snažan rast prihoda učvrstio je Inu na vrhu liste 1000 najvećih hrvatskih kompanija, a koju tradicionalno objavljuje tjednik Lider. Drugo mjesto još uvijek drži HEP, unatoč blagom padu prihoda, a na treće se probilo Prvo plinarsko društvo. Ina je vodeća po profitu, a slijede PBZ i Hrvatski Telekom

Tisuću najvećih hrvatskih poduzetnika lani je zabilježilo rast prihoda od devet posto, ali im je dobit prije oporezivanja potonula za čak 17,5 posto. U plusu je poslovalo 879 tvrtki, dvije su bile na pozitivnoj nuli, a 119 ih je prijavilo gubitak.

Na slabiju profitabilnost svakako je utjecala kriza Agrokora, koja je pogodila velik broj kompanija poslovno povezanih s koncernom. Najveći gubitnik je bankarski sektor, kojem je dobit srezana za 40 posto zbog otpisa i rezervacija za nenaplative plasmane. Potop Agrokora pomeo je sa scene i pojedine tržišne lidere (Unex) te uzdrmao brojne snažne kompanije (Franck, Ricardo, Granolio, Zvečevo, Sokol Marić) koje su zbog velikih gubitaka završile u predstečaju.

S druge strane, krizu Agrokora iskoristili su izravni konkurenti, osobito u segmentu trgovine. Treba naglasiti da Agrokorovih kompanija niti ove godine nema na listi jer još nisu objavile financijske izvještaje.

U elitnom društvu 10 najvećih bez ikakve sumnje pobjednik je tvrtka Prvo plinarsko društvo, koja je lani više nego udvostručila prihode i skočila s 14. na treće mjesto. Za veliki uzlet najvećeg domaćeg distributera i trgovca plinom zaslužni su rast cijene i potrošnje plina te uspješne aktivnosti na europskim plinskim burzama.

Unatoč nezadovoljstvu Vlade potezima 'mađarske' uprave, Ina je ojačala vodeće mjesto, zahvaljujući snažnom rastu prihoda od 21,8 posto (na 18,3 milijarde kuna). Na drugoj poziciji i dalje je Hrvatska elektroprivreda, državni mastodont koji je prošlu godinu 'prespavao' (pad prihoda od 0,4 posto) dok su njegovi konkurenti (PPD, RWE Energija) snažno grabili naprijed.

Vodeće banke nazadovale su (ZABA za jedno mjesto, a PBZ za tri) zbog pada kamatnih prihoda i spomenutih problema s Agrokorom. Najveći telekom operater, Hrvatski Telekom, učvrstio se na petom mjestu, zahvaljujući rastu prihoda od dva posto.

Inin konkurent Petrol napredovao je za dva mjesta s rastom prihoda od 10 posto. Među velikim naftašima najveći pomak je napravila tvrtka Crodux derivati dva. Zahvaljujući skoku prihoda od gotovo 40 posto (na 3,9 milijardi kuna), kompanija generala Čermaka popela se sa 17. na 12. mjesto.

Za jedno mjesto nazadovala je Pliva jer je lani ostvarila skroman rast prihoda od 1,1 posto. Zbog izostanka Konzuma vodeći trgovac na listi drugu godinu zaredom je Lidl te se popeo s devetog na osmo mjesto s rastom prihoda od 16 posto. Međutim, najveći pomak (s 19. na 14. mjesto) napravio je Spar dok su ostali veliki trgovački lanci (Plodine, Kaufland, Tommy) nazadovali, unatoč solidnom rastu prihoda.

S obzirom na to da lista 1000 najvećih obuhvaća nekonsolidirane podatke, u top 10 nisu ušle poznate grupacije poput Atlantic grupe i Orbica, koje u svom sastavu imaju veći broj kompanija sa sjedištem u različitim zemljama regije.

Zanimljivo je da listu 1000 najvećih zaključuje savjetnička tvrtka AlixPartners. Glavni savjetnik izvanredne uprave u restrukturiranju Agrokora je u samo tri mjeseca poslovanja bez ijednog zaposlenog (savjetnici koji rade u Agrokoru su zaposlenici ukrajinske podružnice) ostvario 94,7 milijuna kuna prihoda, uz iskazanu dobit od 45 milijuna kuna.

  • +14
Na slabiju profitabilnost utjecala kriza Agrokora, koja je pogodila velik broj kompanija poslovno povezanih s koncernom Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Što se tiče ostvarene dobiti prije oporezivanja, samo tri kompanije u najboljih 10 bilježe rast. Pritom je na vodeće mjesto izbila Ina, kojoj je dobit u 2017. više nego utrostručena u odnosu na 2016. Među deset najvećih najviše je banaka poredanih po sljedećem redoslijedu: PBZ (2.), ZABA (4.), Erste banka (6.) i Raiffeisen banka (9.).

Vodeće banke zadržale su visoke pozicije unatoč osjetno nižoj profitabilnosti. Pritom je ZABA, kojoj je dobit potonula 52,7 posto, nazadovala za tri pozicije (s 1. na 4. mjesto), PBZ i Erste zadržale su isti rang (2. i 6. mjesto), a napredovala je Raiffeisen banka (s 10. na 9. mjesto).

Hrvatski Telekom se, unatoč blagom padu dobiti, popeo za jedno mjesto. Među vodećim kompanijama su i dvije HEP-ove tvrtke (HEP ODS i HEP proizvodnja) koje su zajedno ostvarile 1,43 milijarde kuna dobiti prije oporezivanja. Pliva je pretrpjela pad profita za 11,3 posto, ali je zadržala odličnu sedmu poziciju.

Novi u društvu top 10 dobitnika je Supersport, najuspješniji hrvatski lanac kladionica, koji je nedavno prešao u ruke češke Sazka grupe.