NOVI KOMBAJN

Podravka modernizirala proizvodnju graška u tvornici povrća Kalnik

07.06.2018 u 11:14

Bionic
Reading

Podravka planira do 2022. godine ostvariti 100 postotni udio domaćih sirovina u gotovom proizvodu, a da bi to ostvarila stalno unapređuje svoju poljoprivrednu proizvodnju i ulaže u poboljšanje kvalitete tla, nabavu specijalne opreme i strojeva, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke

Napominju kako su u srijedu, u sklopu berbe graška koja se odvija na Podravkinim poljima, predstavili novi kombajn, vrijedan 3,75 milijuna kuna, koji omogućuje mehaniziranu berbu graška.

"Ovom investicijom za koju je 50 posto sredstava osigurano iz fondova EU značajno podižemo učinkovitost berbe", istaknuo je u priopćenju direktor Sektora poljoprivreda Zdravko Dimač, napominjući kako kombajn omogućuje kvalitetnije i brže branje te značajno smanjuje primjese u ubranom grašku.

"Ove godine grašak je zasijan na 115 hektara te se očekuju prinosi od 5,2 tone graška po hektaru. Podravkin grašak proizvodi se na 95 posto površina u vlasništvu Podravke, dok 5 posto čine površine kooperanata,“ naveo je Dimač.

Proizvodnja graška organizirana je na površinama u blizini tvornice tako da ubrani grašak izravno odlazi u tvornicu te u roku od 3 do 5 sati bude prerađen u gotovi konzervirani grašak. Na taj način se zadržavaju sve glavne osobine svježeg zrna graška, a količina hranjivih tvari u konzerviranom grašku tek se neznatno razlikuje u odnosu na svježi, ističu iz Podravke.

Podsjećaju kako se prerada graška odvija u tvornici Kalnik koja od 1967. godine posluje u sastavu Podravke kada počinje snažan razvoj tvornice. 

Direktorica Podravkine tvornice povrća Kalnik u Varaždinu Slavica Kolesar ističe kako nakon nedavne modernizacije proizvodne linije steriliziranog povrća, tvornica ostvaruje rast u gotovo svim prerađenim kategorijama, uz smanjenje potrošnje energenata i vode.

Dnevno se u tvornici prerađuje između 110 i 130 tona gotovih proizvoda, a ove je godine planirana proizvodnja od oko 15.000 tona, kazala je.